Jubileumsår for Namsos kunstforening

70 år i kunstens tjeneste

Namsos kunstforening fyller hele 70 år i år, og det feires med en rekke utstillinger gjennom året. Den første allerede nå på lørdag.

Feirer 70 år: Sara Cornelia Greiff (fra venstre), Asbjørn Hagerup og Gunn Mari Grøttum inviterer til utstillingsåpning førstkommende lørdag. 

Aldri blitt vist før: Stilleben-bildene til Alvhild Finsberg er ikke blitt vist til publikum før. 

arkiv

NAMSOS: Namsos kunstforening starter jubileumsåret med ei profilutstilling med verk fra sin faste samling. Rundt 30 verk av kunstnerne Elliot Kvalstad, Alvhild Finsberg og Henry Arntzen skal stilles ut i Kunstmuseet i Nord-Trøndelag sine lokaler, og utstillinga åpner lørdag formiddag.

– Vi har valgt å finne bilder som viser et perspektiv fra tidsperioden tidlig 1900-tallet til cirka 1930. Samtidig har vi delt utstillinga i tre bolker. Hvor den ene biten tar for seg portretter kunstnerne har malt, den andre delen tar for seg stilleben og den tredje viser landskapsbilder, forteller leder for Kunstmuseet i Nord-Trøndelag, Sara Cornelia Greiff, som har kuratert utstillinga.

Stor samling

– Bildene viser veldig tida de levde i og hvilken stil det var på den tida, legger hun til.

Den 70 år gamle kunstforeninga er den eldste i Nord-Trøndelag, og som om ikke det var nok, har de den største samlinga kunstverk i regionen også.

– Vi har vel i overkant av 300 verk i samlinga vår, sier leder for foreninga Gunn Mari Grøttum.

Flere av maleriene er blitt vist før, men den som for en tid tilbake viste seg å ha vært en godt bevart hemmelighet var at Alvhild Finsberg, opprinnelig keramiker, også var en habil maler.

– Stilleben-bildene hennes er aldri blitt vist før, men noen av portrettene vi stiller ut denne gangen er nok blitt stilt ut før, forteller Greiff.

– Det er en minimalistisk utstilling, men som viser godt tidsperioden, legger hun til.

Helt siden starten for 70 år siden har kunstforeninga opparbeidet seg den store kunstsamlinga, og nettopp dette var en av hovedårsakene til at fylkesmuseet, det som nå er Kunstmuseet i Nord-Trøndelag, etablerte seg i Namsos.

– Da fantes det allerede en vilje og et miljø rundt kunsten, som nok var utslagsgivende, mener Grøttum.

Jubileumsår

Kunstforeninga har fått deler av lokalene til kunstmuseet til disposisjon hele 2016, og dette skal de utnytte ved å ha noen flere utstillinger enn de faste tre som de har hvert år. Gjennom hele 2016 vil det dukke opp utstillinger som viser deler av den faste samlinga pluss noe nytt.

Siden starten av foreningas historie har de hatt stipendiatutstilling, og etter hver utstilling har de kjøpt ett bilde fra stipendiatvinneren. Det igjen har resultert i en stor samling av bilder fra tidligere stipendiatvinnere, og 18. juni skal et utvalg av disse stilles ut.

– Kunstforeninga har hatt en spesiell posisjon som igjen har gjort at folk har henvendt seg til oss for å donere bilder. Enten etter dødsfall eller av andre grunner, forteller Grøttum.

– Selv om mye av de bildene vi vil stille ut gjennom året er noe folk har sett før, tror jeg det er noe publikum synes er spennende, sier Grøttum.

– Flere av stipendiatvinnerne har jo blitt profesjonelle kunstnere og blitt en viktig del av miljøet i Norge, legger Asbjørn Hagerup til.

Kunstforeninga teller i dag rundt 170 medlemmer, og Grøttun skulle gjerne sett at flere meldte seg inn.

– Dette drives jo på frivillig basis, og vi er jo avhengige av å få flere medlemmer slik at vi kan fortsette den jobben vi gjør. Samtidig er vi avhengige av sponsorer for å dele ut stipendiatet. Vi ser at det er lett å få tak i sponsorer for andre lag og foreninger, men innen kunsten er det vanskelig. Vi er veldig glade for de sponsorene vi har, men vi ønsker å øke stipendiatet, og det er ikke mulig uten flere sponsorer, sier Grøttum.

I løpet av året planlegger foreninga en 70-årsmarkering, men når dette blir, er ikke helt klart.