Spellemann tok norsk språkgrep

arkiv

OSLO: Spellemann har tatt språkgrep i prestisjekategorien Årets tekstforfatter, som er blitt helnorsk – etter kritikken som haglet fra blant andre Ole Paus i fjor.

Lørdag er det duket for Spellemann-fest i Oslo Spektrum. Da vil Tønes, Odd Nordstoga, Lars Vaular, Daniel Kvammen og Black Debbath kjempe om hederen å få en harpe for sin språkbruk i sangtekstene.

Alle synger på norsk, i motsetning til i fjor: Da sang fire av fem nominerte på engelsk – noe som fikk Paus til å se rødt og si til NRK

– Spellemann har fjernet seg fra oppgaven om å stimulere den norske biten av en multinasjonal industri. Det handler om vår egenart som en liten nasjon og ett av verdens minste språksamfunn.

TONO valgte jury

Styreleder Marte Thorsby i Spellemann sier til NTB at det ikke er endret noe i juryinstruksen, men at jurysystemet er endret slik at jurymedlemmene snakker seg fram til de nominerte.

For første gang er det også TONO, opphavsrettsorganisasjonen som samler komponister, tekstforfattere til musikkverk og musikkforlag, som har besluttet sammensetningen i tekstforfatterjuryen.

Tidligere har Spellemann satt sammen juryen, ifølge Thorsby.

– Hva som har vært utslagsgivende for at juryen kun landet på norsk tekst i år, tør jeg ikke spå. Men det har altså ikke vært lagt noen føringer fra Spellemann sin side, sier Marte Thorsby. 

Tekstroste

Alle årets fem bidrag er blitt tekstroste av anmelderne. Tekstene til Tønes på «Vindbrest» er ifølge  s anmelder «ypperlig litteratur», mens Daniel Kvammen på «Fremad i alle retninger» roses av DN

Lars Vaular, nominert for «666 Mening», er ifølge Gaffa

Femte artist ut er Black Debbaths Lars Lønning for platen «Universell Riffsynsing», som ifølge VG

– Dette er et steg inn i de normales verden, sier bandets Ole Petter Andreassen.

– Ofte oversett

Marte Thorsby fastslår overfor NTB at mange mener at humoristiske tekster ofte blir oversett.

– Men en humoristisk tekst kan naturligvis ha minst like god kvalitet som såkalte «seriøse» tekster. Fagjuryen har åpenbart lagt til grunn at Black Debbaths tekster var blant årets beste, siden de nådde opp blant de fem beste i den veldig sterke tekstforfatterkategorien.

Egil Hegerberg i Black Debbath sier bandet har skapt «en egen, norsk rockelyrikk ingen viser interesse for å kopiere». Han setter pris på nominasjonshederen, men er realistisk når det gjelder vinnersjanser.

– Trekker alle de andre seg, får vi prisen.

Bæsj i ranselen

Humorrockveteranene mangler nemlig fremdeles en harpe på peishyllen – iallfall en lovlig en – 16 år etter at prisutdeler og bandvenn Kristopher Schau med vilje leste opp feil navn og ga dem rockeprisen for debutalbumet «Tung politisk rock».

På Facebooksiden sin fabulerer Black Debbath slik om mulighetene til å tvinge de andre sangtekst-nominerte til å trekke seg:

«Vi skal helle melk i vottene og lakkere tersklene deres. Kanskje til og med putte en frossen hundebæsj i ranselen til Vaular på vei hjem fra skolefritidsordningen».

Bandmedlem Hegerberg har selv erfaring med å trekke seg fra tekstforfatterkategorien: Det gjorde han i 2011Fakta Spellemann

* Lørdag 30. januar er det Spellemann-prisutdeling i Oslo Spektrum

* Publikum kan kjøpe billetter, og NRK sender fra kl. 20.55

* Ane Brun, Madcon, Marcus & Martinus og Janove er blant artistene som opptrer, mens Jarle Bernhoft og Ingebjørg Bratland er programledere.

* Det skal deles ut 26 priser, inklusive Årets Spellemann og hedersprisen.

* Kygo har flest nominasjoner – i alt fem, i fire klasser, Susanne Sundfør har fire, Daniel Kvammen har tre, i likhet med Karpe Diem, Sondre Justad, Anneli Drecker, Lars Vaular og Marcus & Martinus. (©NTB)