Vil møte press med kunnskap

Ulla Kristin Melhus får stadig oftere telefoner fra foreldre som er bekymret på vegne av sine unge. Læreren og treneren mener kroppspresset må møtes med kunnskap.

MANGE SPØRSMÅL: Idrettslærer Ulla Kristin Melhus får stadig oftere telefoner fra foreldre som er bekyrmet for om deres ungdommer spiser nok. Melhus, som er en mye brukt foreleser innen ernæring, mener kunnskap og trygghet kan gjøre at ungdommene står sterkere til å takle kroppspress. 

arkiv

STEINKJER: – Vi vil aldri komme alt av kroppspress til livs. Det har alltid eksistert, og det vil, uansett hva vi gjør, fortsatt eksistere. Men vi kan dempe det, og det er vår plikt å gjøre det. Vi må hjelpe ungdommene, sier steinkjerkvinnen.

– På hvilken måte?

– I alle fall ikke med en formanende pekefinger. Det beste er å gi ungdommen kunnskap om temaet, sier hun.

Tett på temaet

Melhus er utvilsomt en av lærerne og trenerne i Midt-Norge som er best skolert om temaet. Hun har i 30 år vært lærer for elever som ha tatt toppidrettsutdanning, blant disse mange hundre namdalinger.

Hun har vært trener for et av landslagene i langrenn, tilhører kurslærerkorpset i skiforbundet og er med i coaching-nettverket i idrettsforbundet. Og; hun er utdannet innen ernæring, og er mye brukt kursholder om dette temaet.

– Det er viktig å huske på at kroppspress ikke bare forekommer blant elever på idrettsfag. Det er likt over hele linja. Det er ikke bare idrettselever som må vite hvor viktig det er å spise godt og riktig, sier hun.

Negativ trend

For hun mener kroppspress i stor grad indirekte handler om ernæring.

– Ja. Spesielt blant jentene er det veldig fokus på å holde vekta. Når jeg får telefoner fra foreldre om dette, bunner det ofte i bekymring om ungdommen spiser nok.

– Flere spørsmål enn før?

– Å ja. Og det er ikke rart, for det har vært en negativ trend når det gjelder kroppspress. Sosiale medier har nok medvirket til det. Ungdommene skal prestere på så mange områder, skole, idrett, i venneflokken. Mye bunner ut i at de skal være så vellykket, så perfekte. Det er ingen tvil om at det er energitappende, sier hun, før hun fortsetter.

– Jeg ser hvor fine ungdommene på skolen er, men jeg tenker; det må ta tid å bli så fin. Det er ingen tvil om at det går med mye tid på badet for at resultatet skal bli så perfekt. Og dette tapper også energi.

Forebygging

På bordet foran henne ligger NA med ei smilende Ingeborg Skarstad fra Trones på forsida. Hun forteller historien om at hun ikke følte seg fin nok til å delta i banestevner.

Melhus er ikke overrasket.

– Jentene vil være som andre. De er ei veldig homogen gruppe. De kler seg likt, de gjør det samme. Jentene vil ikke skille seg ut fra mengden. Hvis de får følelsen av at de ikke er helt som venninnene, er det lett å gjøre som Ingeborg gjorde; å droppe konkurransen.

Melhus mener lærere og trenere på to klare områder kan bidra til å dempe kroppspresset:

– Vi må gi ungdommen selvtillit og vi må gi dem kunnskap om kosthold og ernæring, sier hun innledningsvis.

– Vi ser hva selvtillit har å si. Ungdommer som kommer i 1. klasse på videregående tør ikke skille seg ut fra mengden. På avgangsåret er de tryggere, og tør stå for egne valg. Akkurat som Ingeborg påpeker i artikkelen om henne. Vi lærere og trenere må bli flinkere til å understrkee at hver elev har sine egenskaper, og at de er gode nok og flotte nok som de er. Vi må bidra til å bygge selvtillit.

– Er det nok fokus på kosthold og ernæring?

– I løpet av et tre årig løp er det mye fokus på det, men kanskje skulle vi økt fokuset i første klasse. Kanskje skulle elevene på dette trinnet fått enda mer kunnskap om betydninga av å spise godt og riktig. Jeg tror også vi må være forsiktige så vi ikke bruker pekefingeren, men i stedet vinkle det positivt.

– Hvordan?

– Jo, enkelt sagt så kan vi si at hvis du spiser sånn og sånn, så får du god energibalanse. Gjør du det så får du mer overskudd til venner og på skole. Og idrettselevene vil også prestere bedre i sin idrett når de spiser riktig.

– Er det vanskelig å nå fram med budskapet?

– Tja, elevene er veldig interessert i å diskutere. I dag har vi imidlertid fått ei ny utfordring i alle populære bloggere som mener mye om mangt. Og ungdommene sluker det som sies rått. Det er bloggere som skriver at karbohydratene er stygt og fælt for dem som vil ha en fin kropp. Det er skummelt når ungdommene leser dette, for karbohydratene er diesel for kroppen. Det er helt nødvendig.

– Hvordan hindre at bloggerne når fram med sine påstander?

– Vi må møte argumentene med faktabasert kunnskap, sier Ulla Kristin Melhus.