Frykter ødelagte blodprøver

Postomlegging kan føre til at blodprøver er gamle når de kommer fram til Sykehuset.
arkiv

GRONG: 5. mars skal Posten slutte å levere brev på lørdager. Det kan altså på uheldige konsekvenser for enkelte pasientgrupper, ifølge Trønder-Avisa

Blodprøver som blir tatt på et legekontor i distriktriktene fredager, ankommer ikke sykehusene før tidligst mandagen.

Ødelagte prøver

– Hvis prøvene ikke blir levert over natta, så blir prøvene liggende på et postlager ett eller annet sted. Røde og hvite blodlegemer tåler ikke å ligge så lenge, og vil ikke gi rett prøvesvar hvis de blir analysert, sier klinikkleder Sissel Moksnes Hegdal, som er leder for laboratoriene ved begge sykehusene her i fylket, til T-A.

Hun mener dette vil føre til forskjellsbehandling, i og med at det skal være et likeverdig helsetilbud for alle uansett hvor man bor.

- Men det blir det ikke nå, sier hun til T-A.

Små steder rammes

Postomleggingen rammer i hovedsak pasienter i distriktene, da det er andre ordninger andre steder i fylket.

– I Steinkjer, Levanger, Inderøy og Namsos har vi ei budordning som henter og leverer blodprøver. Men ute i distriktene er Posten det eneste tilbudet de har, sier Hegdal til avisa.

Hun legger til at hun er redd at de fleste blodprøvene vil bli ødelagt hvis de ikke lagres riktig.

Dyrt alternativ

Hegdal forteller at de har prøvd å få dette punktet i den nye postloven, som trådte i kraft 1. januar i år, endret - uten hell. Posten viser til at ekspresslevering over natta. Det koster imidlertid veldig mye penger.

Kommunelege Ragnhild Smalås i Grong og Namsskogan er enig i at den nye praksisen blir upraktisk, og at det går veldig utover pasientene.