Kommunal erfaringskonsulent med erfaringer han helst ville vært foruten

Han har vært til helvete og tilbake

Krister Fredriksen måtte slette 1.900 gamle «venner» fra telefonlista for å komme seg ut av rushelvetet. Nå er han ansatt som erfaringskonsulent i Namsos kommune - for å forebygge at andre havner i samme uføret.

KONSULENT: Krister Fredriksen er ansatt i Namsos kommune i en prosjektstilling som erfaringskonsulent og han delte villig av sine erfaringer som rusmisbruker med fagfolk under et seminar i Namsos onsdag. FOTO: BJØRN TORE NESS 

arkiv

NAMSOS: Namsos kommune har nylig ansatt en person med en helt unik erfaring i forhold til det å drive forebyggende arbeid blant barn og unge.

 – I ni år var jeg rusmisbruker, men har nå vært rusfri i ett år og to måneder, forteller Krister Fredriksen.

Under et miniseminar på MN Vekst onsdag, under tittelen «Til helvete og tilbake», delte den nye erfaringskonsulenten i Namsos kommune sine erfaringer med fagfolk innenfor rus, psykiatri, politi og øvrig hjelpeapparat om livet som rusmisbruker. Men også tanker om hva som skal til for å hjelpe folk ut av det som ikke bare er et personlig problem, men også et samfunnsproblem.

Tidlig debut

Fredriksen var veldig åpen om fortida si.

– Jeg festet og drakk hver helg fra jeg var 14 år, etter hvert gikk det ut over skolen, jeg slutta med idrett og brydde meg ikke om å ha noen hobbyer, sa han.

Fredriksen fortalte at han kan tidfeste et øyeblikk som var sterkt medvirkende til at ting begynte å gå galt. Fotball-VM i 1998 – Norge møter Brasil – og Krister Fredriksen prøver hasj for første gang. Resultatet ble en rusutløst psykose og år med angst. Da han kom midt i 20-åra prøvde han amfetamin for å dempe angsten og det ble starten på ni år med tungt misbruk, salg av narkotika, og etter hvert også bruk av anabole steroider.

Han sov aldri. Kroppen ble fullstendig nedkjørt. Fra å stå stødig plantet på bakken med sine 110 kilo ble han en utmagret skygge på 60 kilo på få år.

– Jeg har vel i dag ei oppfatning av at det å gå rundt i sju–åtte døgn uten søvn og med en hvilepuls på 160 kan være skadelig, sa han lett ironisk om sin egen tilstand.

Så ille var det at folk som har kjent ham og jobbet tett på ham i flere år fryktet for at kroppen hans ikke tålte mer.

Vendepunktet

Fredriksen ble på seminaret beskrevet av politiet som en av hovedmennene bak narkotikaomsetning i Namsos for noen år tilbake.

– Vi hadde en teori om at han hadde en finger med i spillet i det meste som foregikk på den tida. Han var et uroelement som styrte mye av trafikken, og vi brukte mye ressurser på ham og miljøet rundt ham, fortalte en av politibetjentene som var med på seminaret.

På sensommeren 2014 ble han arrestert – nok en gang – det ble vendepunktet. Under soninga tok han et oppgjør med seg selv, og fant ut at han var motivert for å få hjelp.


«Jeg satt igjen med sju telefonnummer, ett til mora mi og
seks til folk som var betalt for å prate med meg.»

Krister Fredriksen, erfaringskonsulentFra politiet, rus og psykiatritjenesten i kommunen, MN Vekst og fastlegen, fikk tilhørerne innblikk i hvordan de arbeidet for å kunne gi ham den hjelpa han ba om.

Ifølge Fredriksen var det helt avgjørende at det var et hjelpeapparat som sto klart den dagen han slapp ut etter å ha sonet ferdig den siste dommen.

– Det å komme i gang mens motivasjonen er der, og det å få nok støtte til å holde seg unna det miljøet man vil bryte med var for meg helt avgjørende, fortalte han.

For eksempel det å holde seg unne gamle «venner».

– Jeg hadde 1.900 telefonnummer på kontaktlista mi da jeg ble arrestert i 2014, sa han.

Etter å ha slettet alle tidligere kontakter han ville unngå var lista kort. Svært kort.

– Jeg satt igjen med sju telefonnummer, ett til mora mi og seks til folk som var betalt for å prate med meg, sa han knusktørt.

Fredriksen beskrev rusmiljøet som fullstendig blottet for følelser og moral.

– Rusen var det eneste fellesskapet, og kynismen som råder for å skaffe seg mer rus er umulig å forstå for den som ikke har vært der. For meg handlet det også om å skaffe kundene det de ville ha, sa han.

Hjelpeapparatet

Historien gjorde inntrykk på dem som satt på tilhørerplass. Og flere av dem som jobber med rusproblemer var inne på at skal man lykkes med hjelpetiltak handler det om motivasjon, et fleksibelt hjelpeapparat og tverrfaglig samarbeid. Noe som ikke kan vedtas, men som bare må gjennomføres ut fra hver enkelts behov.

– Det er Kristers egen fortjeneste at han har klart dette, men samtidig er det viktig at vi som jobber innenfor dette feltet er i stand til å gjøre de rette tingene til rett tid, og det krever tett samarbeid på tvers av fagområder, sa en av dem som har jobbet tett med Fredriksen i flere år.

Jobben hans som erfaringskonsulent er en prosjektstilling, i tillegg tar han utdanning ved sida av.

– Jeg kan kun dele egne erfaringer, og er ikke rette person til å løfte noen pekefinger, men jeg håper jo at de rådene jeg kan gi, og den innsikten jeg har, kan bidra til både å styrke det forebyggende arbeidet, og også gjøre hjelpeapparatet i stand til å gjøre de riktige tingene på riktig tidspunkt, sa Krister Fredriksen, erfaringskonsulent.