Senterpartiet er uten troverdighet

PROVOSERT: Håkon Arntsen er provosert over Senterpartiets holdning sør i fylket.  

arkiv

Senterpartiet i Nord-Trøndelag er dyktig til å markedsføre seg som  garantisten for god distriktspolitikk. Men det gjelder bare når det passer partiets sentrale personer.

Nå skal partier og kommuner gi råd om fordeling av eierskapet til NTE. Nord-Trøndelag består av 23 kommuner, fem store og resten små distriktskommuner. Det burde være en gylden anledning for Sp for å vise sitt sanne ansikt i distriktpolitikken.

Men hva skjer? Fra fylkespartileder i Sp, Tomas Iver Hallem, kommer det ikke et pip. Han bor i Verdal, og der krever både Ap og Sp at fordelingen av NTE-aksjer skal fordeles etter prinsippet eierskap per antall innbyggere, altså skal sentraliseringspolitikkens hovedregel følges.

Det passer altså ikke lenger å drive distriktspolitikk, når det ikke er til fordel for en selv.

Det passer heller ikke for ordfører Ivar Vigdenes (Sp), Stjørdal, å bidra til at nabokommunen  Meråker, med stor kraftproduksjon, får litt igjen for sitt bidrag til fellesskapet.

Aller verst er grådigheten hos Steinkjer-ordfører Bjørn Arild Gram. Han går ut sammen med ordførerne i de fire store bykommunene på Innherred, og krever eierskap per innbygger.

Steinkjer kommune har hovedkontoret for NTE, med flere hundre ansatte. Årlig mottar kommunen millionbeløp i skatt fra NTE, og NTE-ansatte.  Går en noen tiår tilbake, hadde distriktskommunene også relativt mange NTE-ansatte. Nå er det knapt noen igjen.

Likevel, krever Sp-ordfører Bjørn Arild Gram at de som har størst fordel av fylkeskommunens bedrift, skal ha enda mer. Det er ikke tid for distriktpolitikk akkurat nå. En ordfører må jo slåss for sine egne innbyggere, må vite.

Dersom Sp virkelig sto for en troverdig distriktspolitikk, burde prinsippet være en NTE-aksje til hver kommune. Uten distriktskommunenes kraftbidrag, Røyrvik, Namsskogan, Meråker og Verran, hadde det heller ikke vært noe hovedkontor på Steinkjer. 

Sentrale Sp-figurer  i Nord-Trøndelag demonstrerer politisk dobbelmoral uten blygsel. Nå gjelder det å karre til seg.

Relaterte saker: