Februar tas imot med storm

Det er meldt mye vind de neste dagene, og det ble en stormfull start på februar med en liten storm på kysten mandag morgen.

MYE VIND: Det meldes om mye vind i Namdalen de neste dagene.  

arkiv

NAMSOS: Etter en relativt kald januar, starter februar med plussgrader. Både mandag og onsdag er det meldt om varmegrader i både Midtre og Ytre Namdal. I Indre Namdal er det kaldt alle de tre første dagene av februar. Tirsdag skal det imidlertid bli litt kaldere litt lenger sør i Namdalen også.

Til tross for varmegrader, ble det likevel kald vind på morgenen og tidlig formiddagen mandag.

- Det er stormen fra helga som har herjet litt i morgentimene, men den begynner å avta litt. Vinden vil gå fra å dreie fra nordvest til sørøst nå i løpet av dagen, sier meteorolog Frode Hassel ved Vervarslinga på Vestlandet.

Vindfullt

I ettermiddag vil det bli en sørøstlig liten kuling, og stort sett oppholdsvær etter at snøbygene har avtatt.

Tirsdag vil det bli vestlig og nordvestlig vind i Namdalen, og det vil blåse opp til en frisk bris.

- På kysten og i ytre strøk vil det kunne komme snøbyger tirsdag kveld, sier Hassel.

Tirsdag er det meldt at den kaldeste temperaturen i Namsos og Rørvik blir minus fem grader, mens Liernes kaldeste blir minus 12.

Onsdag vil det bli nordvestlig bris, med til dels liten kuling på kysten. Ellers meldes det om sludd- og snøbyger. Temperaturene blir stort sett å ligge så vidt over på plussiden i Rørvik- og Namsos-området, mens namdalingene i Indre Namdal vil få kuldegrader.

Fint til helga

Både onsdag og torsdag vil temperaturene ligge rundt og under null grader, mens det er ventet en litt kjøligere værtype i helga.

- I helga ser det også ut til at det blir både kaldere og mye finere vær, sier Hassel.

Likevel er det foreløpig vanskelig å si helt sikkert om hvor bra det blir, da det ennå er langt fram i tid for meteorologene.

Kald januar

I Namsos og Rørvik var den laveste temperaturen målt de siste 13 månedene januar 2016. I Namsos var det kaldest den 9. januar, med 18,4 grader. På Rørvik var den kaldeste dagen også 9. januar, med en temperatur på 15,3 minusgrader. I Lierne derimot, ble den laveste temperaturen målt til 4. februar i 2015. Da var det hele 28 kuldegrader, som altså er mye lavere enn noen av temperaturene som har vært i januar i år. I januar 2016 var den kaldeste dagen i Lierne 8. januar, med en temperatur på minus 26,4 grader.

Den høyeste temperaturen i januar måned 2016 ble målt til 6,2 plussgrader i Namsos, 7,7 varmegrader på Rørvik og 2,1 varmegrader i Lierne.

Snittemperaturen i Namsos lå på 5,7 kuldegrader, noe som er 1,3 grader under normalen. På Rørvik ble snittemperaturen i januar målt til minus 2,8 grader, som er 1,4 grader under normalen. I Lierne hadde de en snittemperatur langt kaldere enn i Midtre og Ytre Namdal, med 11,3 minusgrader. Det er bare 0,9 grader under normalen.

Vindfull slutt

Slutten på januar 2016 ble som kjent svært vindfull, da orkanen Tor herjet i Namdalen. 30. januar ble de høyeste vindhastighetene i januar i år målt både i Namsos, Rørvik og Lierne.

I Namsos var den høyeste vindhastigheten på 21, 4 m/s, på Rørvik var den på 24, 4 m/s, mens i Lierne målte de den høyeste vindhastigheten til 18,9 m/s.