Klar tale til Stortingspresidenten

– Det er forskjell på folk

Stortingspresidenten og sametingspresidenten måtte spille andrefiolin etter at ei ung kvinne fra Røyrvik fikk ordet.

«Stjal» SHOWET: Mens pressen intervjuer stortingspresident Olemic Thommessen har han satt spesialrådgiver Einar Ekern (til venstre) i arbeid. Oppgave: Få all kontaktinformasjon fra Eva Bendikke Brækkfjell Jåma. 

På tomannshånd: Olemic Thommessen brukte mingletida i Grong til å hilse på en av kommunens ferskeste innbyggere; Jamshid fra Afghanistan. 

arkiv

SNÅSA: For innlegget Eva Bendikke Brækkfjell Jåma holdt om hvordan det er å være reineier i dag, gikk rett heim hos samtlige som hørte på. Ikke minst hos stortingspresident Olemic Thommessen.

Uten filter fortalte Jåma om hvilke utfordringer hun og andre reineiere møter på i hverdagen. Alt fra togskinnner som ikke sikres, til rovdyrproblematikk og offentlige rammevilkår.

Hun hadde flere eksempler å vise til, og særlig ett bet mange seg merke i.

– Vi har i flere år blitt sammenliknet med andre utmarksaktører, deriblant bøndene. Hvorfor er vi da den eneste utmarksnæringa som ikke får sette opp gjeterhytter? Dette må noen forklare meg, for jeg skjønner det ikke, sa 27-åringen og viste til at et lite krypinn kan være forskjellen på liv og død når været brått skifter.


Opprørte én president


Hun ga deretter et eksempel fra Børgefjell.

– Vi måtte rive ei gjeterhytte myndighetene mente var ulovlig satt opp. Men i nabokommunen kunne fjellstyret sette opp ei nødhytte 200 meter fra eksisterende hytte i tilfelle brann. Det er forskjell på folk.

Det var en historie som opprørte stortingspresidenten, som etter det offisielle programmet ville vite mer.

– Det virker urimelig. Jeg skal se nærmere på dette når jeg er tilbake i Oslo. Så er det ikke noe jeg kan gjøre noe med. Det må regjeringa gjøre. Men jeg kan gi dem noen råd, smiler Thommessen.

Som langt fra var den eneste som la merke til Jåma. Hun fikk klemmer og tilbakemeldinger fra omtrent samtlige som var til stede på Saemien sitje.


– Håper de husker


– Det hun sa rørte oss alle, sier sametingspresident Aili Keskitalo som var på Snåsa for å møte presidentkollega Thommessen.

– Jeg kommer til å huske dette, og jeg håper stortingspresidenten også gjør det. For hun tok opp noe som er viktig for oss, legger hun til.

Olemic Thommessen innledet torsdag et fire dagers langt besøk i Nord-Trøndelag.

Etter Snåsa var han innom Grong før han avsluttet dagen i Namsos. Her skal han besøke kunstmuseet før han avslutter besøket i Namdalen med å møte samtlige ordførere i Region Namdals felles kommunestyremøte.