Samefolkets dag 6. februar

Markering i tre dager

Når Røyrvik kommune og Vaegkie inviterer til feiring på lørdag, blir det avslutninga på en tre dagers markering av Samefolkets dag.

Heiser flagget: Det samiske flagget vil vaie på mange flaggstenger på lørdag når Samefolkets dag skal feires. Dette samiske flagget var laget i Karasjok i forbindelse med en tidligere markering av dagen.Foto: Lise Åserud / SCANPIX 

FOTOUTSTILLING: Fotograf Jan Bernard O'Sullivan Kvilaas har brukt deler av høsten til å dokumentere reininnsamlinga i Røyrvik. Bildene vises fram lørdag.Foto: Jan Bernard O'Sullivan Kvilaas 

arkiv

RØYRVIK: For selv om det ikke er en del av selve feiringa: møtet mellom stortingspresident Olemic Thomessen og sametingspresident Aili Keskitalo i dag blir en fin inngang til feiringa av Samefolkets dag førstkommende lørdag.

De to presidentene møtes på Snåsa i ettermiddag i forbindelse med at stortingspresidenten er på et fire dagers besøk i fylket. Og det møtet er en liten begivenhet i seg selv.


Rein i pita


Det skjer nemlig veldig sjelden at to presidenter møtes i Nord-Trøndelag. Enda sjeldnere har to presidenter møttes i Snåsa.

Dagen etter blir Samefolkets dag markert på Grong videregående skole. Dit kommer fylkesråd for utdanning og kultur, May Britt Lagesen for å spise rein i pita, holde en liten hilsen i anledning dagen og møte noen av skolens 11 samiske elever.

Åtte av dem går på skolen til daglig, mens tre av dem får undervisning i heimkommunen. Skolen har også to samiske lærere.

– Siden vi er den eneste videregående skolen i Nord-Trøndelag med samiskopplæring, er det naturlig for oss å markere dagen. Og vi synes det er ekstra fint at fylkesråden kommer for å være sammen med oss, sier rektor Anne Birgitte Steinsli Sklet.


Lær lassokasting


– Nå vil noen av de samiske elevene ikke være her fordi de drar til et stort arrangement i Jokkmokk, legger hun til.

Sklet forteller videre at det kantina vil være pyntet til fest denne dagen og at alle klasser vil bruke tid på en innføring i Samefolkets dag sin betydning.

Markeringa på selve dagen vil foregå i Røyrvik kommune. Det starter med flaggheising i sentrum klokka 09.00.

Senere på dagen holder ordfører Hans Oskar Devik tale på omsorgssenteret, før feiringa forflytter seg til Vaegkie (Destinasjon Dærga) på Bjørkmoen klokka 17.00.

Her blir det aktiviteter i gamma og lassokasting. Det blir noen ord for dagen, framvisning av bilder og film. Og servering av reinskav, kaffe og kaker.

– Alt på programmet er gratis. Men på grunn av begrenset kapasitet må de som ønsker middag på Vaegkie melde fra i forkant av arrangementet, opplyser Stina E. Pettersen, reiselivsansvarlig i Joma næringspark.


Løfter feiringa


Den ferske reiselivslederen i Røyrvik forteller markeringa av Samefolkets dag vanligvis har vært veldig enkel i den samiske kommunen.

– Men når vi nå har fått en ny gamme på Vaegkie så syntes vi det var på sin plass å gjøre noe mer ut av det, forteller Pettersen.

– Jeg synes det er naturlig at vi trår til litt når vi er en samisk kommune. Det er viktig at vi får vist fram denne delen av kulturen vår også, legger hun til.