Velkommen om bord

ILLUSTRASJONSFOTO 

arkiv

Velkommen til denne reisen du kjenner som livet. Jeg skal være din besetning, vert og skulder å gråte på.


Hver dag trer nye mennesker inn i de voksnes rekker, men før du kan bli en av dem ber jeg deg følge med på denne sikkerhetsdemonstrasjonen – slik at du kommer helskinnet gjennom dette. Før det tar helt av, oppfordrer jeg deg til å lese sikkerhetsbrosjyren. Denne inneholder informasjon om at barnehageopptak kun finner sted en gang i året, at det er skikkelig stress å levere skatteoppgjøret for sent og kommer til å overbevise deg om at vintersko er smart – selv om alle modellene er grusomt stygge.


Vennligst begynn med å rydde eiendelene dine, og pass på at midtgangen er fri for bagasje. Ikke at du har så mye mer enn den brødristeren du fikk av tanta di til jul og noen arvede kopper. Spenn deg godt fast når du kan. Helst bør du alltid være fastspent, men både du og jeg vet at det ikke er mulig slik verden har blitt. Du kan ikke beskytte deg mot alt, og på et eller annet tidspunkt må du faktisk bare stå opp og komme deg på jobb. Papirpose finner du i lommen foran deg, om det skulle bli for turbulent.


Alt elektronisk utstyr bør holdes langt unna soverommet. Det fører kun til at du ikke gidder å sovne fordi folk er altfor morsomme på Snapchat, du slumrer for lenge og blir mer opptatt av hvordan Instagram-bildet ditt kan bli hvitt nok enn å ha sex. Media har også fortalt at du må slutte å lade mobilen om natta, for den kan bli overopphetet og du puster inn giftige gasser mens du sover. Så der er enda en ting du som ansvarlig voksen nå må ta hensyn til.


Under setet finner du en redningsvest. Den benytter du i de tilfellene verden virkelig krasjlander og alt går på trynet. Dette kanskje både oftere og tidligere enn du tror, så ikke bli for overrasket om du en tilfeldig onsdag føler deg helt utbrent og vurderer å ringe 113 bare for å få bekreftelse på at dette er normalt.


Livet har tre nødutganger, og en av dem kan være like bak deg. Men vær oppmerksom på at i det du bikker fire hundre tusen i studielån barrikaderes dørene. Da er det for sent å rømme.


Skulle behovet oppstå, trykket falle og du kjenner trangen for å hyperventilere, vil panelet over deg åpnes – og oksygenmasker falle ut. Dra masken til deg med et kraftig rykk, plasser den over nese og munn og stram til med strikken. Hjelp deg selv før du hjelper andre. For hvis ikke du har det bra kommer ingen omkring deg til å ha det bra. Og ingen vil gå gjennom verden som en eneste stor festbrems.


Vi er nå klar for avgang, og ber deg rette opp stolryggen og bordet foran deg. Sitt pent, si takk og ja til alt. Ikke gi slipp på en eneste mulighet. Sov når du kan, spis når du kan og ikke vær redd om du ikke har tid til å være sosial. Det er bare sånn livet er.


Skulle du lure på noe underveis er det bare å spørre oss i besetningen. Vi bærer navneskilt så du enkelt kan skille oss fra resten av verdensborgerne. Noen har hvite frakker, varme stemmer og er trent til å passe på deg når det blir for tungt.


Takk for oppmerksomheten. Vi ønsker deg en behagelig reise.