Opplevelser på løpende bånd

For tre måneder siden pakket Noa Lillith Wengorz (19) sekken, la ut på tur helt alene – og kom heim med opplevelser for livet.

Noa Lillith Wengorz har opplevd mye på reisen. Hun har blant annet hoppet i strikk og i fallskjerm. 

arkiv

RØRVIK/Mexico: – Det har egentlig vært helt sykt. Jeg har sett så mye nytt og fint, sier Noa.

19-åringen bor på Rørvik, og i fjor sommer, da hun var ferdig på videregående, bestemte hun seg for at hun ville benytte et friår til å reise. Hun jobbet ei stund for å tjene opp penger, og 5. november satte hun seg på flyet som først skulle ta henne til Afrika og ei gruppereise gjennom Sør-Afrika, Botswana og Zambia.


Mange inntrykk


Nå, tre måneder etter hun pakket sekken og dro, synes hun det er vanskelig å velge ut noen høydepunkter fra turen. Det har rett og slett vært så mange.

– Det er ikke så lett å peke ut bare noen av opplevelsene jeg har hatt, for alt har vært så forskjellig, forteller Noa da NA snakket med henne på telefon fra et hotellrom i Mexico.

– Men det som har gjort mest inntrykk er kanskje Afrika og Cuba, fordi det er så forskjellig fra hvordan vi har det heime. Vi har vært mye sammen med folk for å se hvordan de har det, og det er en helt annen standard der enn jeg er vant til, sier hun, før det blir stille i røret ei lita stund.

Ordene bruker litt tid på å komme seg fra Mexico til Norge, og det er ikke bare på grunn av den dårlige dekninga. Det er akkurat som hun tar tenkepauser for å klare å komme på alt hun vil fortelle om.

– I Cuba var det et helt annet liv. Der henger de flere tiår etter oss, sier hun.

Tre gruppereiser har inngått i reiseruta til Noa, men flere steder har hun vært helt alene. I Mexico hadde hun to dager for seg selv, noe hun synes bare er godt.

– En ting som har vært veldig greit er at jeg har de få dagene helt for meg selv. Da har jeg internett og kan oppdatere folk, sier hun.

– Jeg bruker tida på å samle litt bilder, tanker og opplevelser.


Mye nytt


For det kan fort bli mange opplevelser på en gang når reisa går rundt om i hele verden, og det skjer noe nytt hver dag.

– Opplevelsene har tvunget meg litt ut av komfortsonen, noe som har vært veldig bra for meg. I tillegg har jeg måtte vært veldig åpen for å bli kjent med nye folk, kulturer og vaner, sier den reiseglade jenta, og forteller videre om alt det forskjellige hun har prøvd på reisen.

Noe av det som har falt mest i smak var dyrelivet og naturen hun fikk se i Afrika.

– Vi var på safaritur til fots. Det var noe jeg var litt redd for i starten, for vi gikk uten våpen og kun med en lokal guide. Det ble en utrolig spesiell og fin opplevelse.

"Opplevelsene har tvunget meg litt ut av komfortsonen, noe som har vært veldig bra for meg.

Noa Lillith Wengorz

Litt senere på reisen tilbrakte Noa 21 dager i Australia, der hun reiste oppover kysten på egen hånd. Blant opplevelsene står snorkling i Great Barrier Reef høyt på lista.

– Jeg vet ikke helt hvorfor, men jeg var mye mer skeptisk til å være i vann enn å være i høyden, sier hun og ler litt.

Hun forteller at hun både har hoppet i strikk og i fallskjerm i løpet av turen.

I tillegg til å ha pushet sin egen komfortsone litt, tror Noa at hun lært mye om seg selv i løpet av de siste månedene.


– Klarer meg på egen hånd


– Jeg hadde gruet meg skikkelig til å være borte i jula, men jeg besøkte gudmora mi i San Francisco, så jeg hadde noen jeg kjente rundt meg.

Nyttårsaften feiret hun sammen med kjæresten som kom på besøk mens hun oppholdt seg i Karibia.

– Det var veldig artig å se hvordan andre feirer nyttårsaften. Alle kom ut i gatene, og alt var veldig voldsomt.

Noa forteller at hun har vært veldig sjenert for å snakke engelsk før, men at reisa har gjort at det ikke er noe problem lenger. Hun er også glad for at hun har fått mulighet til å bli vant til å være alene.

– Jeg synes at jeg har vært veldig selvstendig før, men nå har det blitt enda bedre. Jeg har lært å klare meg på egen hånd, og jeg har blitt vant til å være mer alene. Det tror jeg bare er positivt.

"Jeg har lært å klare meg på egen hånd, og jeg har blitt vant til å være mer alene.

Noa Lillith Wengorz

Noa er ikke i tvil om at turen har svart til forventningene hun hadde før hun dro heimefra, og det er nesten så det kan høres helt fra Mexico hvor stort smilet er.

– Jeg trodde jeg skulle ha mer heimlengsel og føle meg alene, men folket på de plassene jeg har vært er så åpne for alle slags mennesker. Nordmenn er mer reservert. Ut på tur er det mye lettere å være seg selv, sier hun.

undefined 

 

undefined