– Fornærmede slo først

Den tiltalte mannen som holdt den fornærmede 19-åringen i halsgrep, hevder i sin forklaring at den fornærmede slo først.

VOLDSVIDEO-SAKEN I RETTEN: Mandag startet rettssaken mot de fire ungdommene som er tiltalt for vold mot en 19 år gammel mann fra Syria.FOTO: BJØRN TORE NESS 

arkiv

NAMSOS: Mandag startet rettssaken mot de fire ungdommene som er tiltalt for grov vold mot en 19 år gammel syrer i juli 2015.


– Jeg trodde jeg skulle dø


Fornærmede var den første som skulle i vitneboksen for dagen.

– Jeg begynte å løpe, men tiltalte løp etter meg. De prøvde å stanse meg med bilen, og traff meg før jeg falt i bakken. Da jeg falt, slo jeg hodet mitt. Han holdt hodet mitt og begynte å slå meg på hele kroppen. Da ble jeg svimmel, og klarte ikke å gjøre noe. Jeg tenkte de ville drepe meg, og at jeg skulle dø, forklarte fornærmede i retten.

– Jeg ble slått veldig voldelig. Mine venner måtte bære meg for at jeg skulle komme meg til sykehuset. Jeg hadde store smerter. De slo for å drepe meg. Hadde ikke vennen min kommet til unnsetning, tror jeg at jeg ville vært død, sa han videre.


– Ble slått i ribbeina


Den tiltalte som skal ha vært mest aktiv – og som voldsvideoen viser utøver vold overfor fornærmede – erklærte seg delvis skyldig, mens de tre andre som er tiltalt i saken nektet straffskyld.

– Jeg og to kompiser sto utenfor Namsos storsenter ved Narvesen, hvor jeg tror vi ventet på skyss. Så kom fornærmede og to til og pekte på oss og lo mot oss. Jeg gikk bort til dem og spurte om hvorfor de gjorde det. Jeg ville beskytte meg verbalt, uttalte den tiltalte i sin forklaring i Namdal tingrett.

Deretter fulgte mannen etter den fornærmede for å fortsette diskusjonen. Etter at vennene til den fornærmede gikk videre, ble han og den fornærmede stående alene igjen.

– Da vi kom til Vika, slår han meg i sida på ribbeina. En av de andre tiltalte sparket han i leggen, før fornærmede la på sprang. Jeg løper etter han og får tak i genseren hans. Så tar jeg med han ut mot vegen og tar halsgrep rundt han, uttalte den siktede i sin forklaring.

– Deretter slo jeg hodet hans med flat hånd ned i asfalten, sa tiltalte.

– Hvorfor løp du etter han?, spurte statsadvokat Kaia Strandjord.

– Jeg vet ikke. Det var bare en reaksjon jeg fikk. Jeg tenkte ikke så mye, sa tiltalte.


Delte videoen til venner


Også de tre andre tiltalte forklarte seg for retten. Tiltalte som filmet voldsepisoden, fortalte at han dro opp mobiltelefonen av ren refleks.

– Det var nytt for meg. Det var rart, litt sjokkerende og spennende. Alt på en gang, forklarte han til retten.

Han fortalte videre at kort tid etter at han filmet hendelsen, delte han videoen med 17-18 av sine venner på Facebook.

– Hvordan tror du det er for fornærmede å se denne videoen? spurte Strandjord.

– Det må være helt for jævlig. Det var først da jeg så hvor mye den ble spredt – på VG og nyhetene – at jeg virkelig begynte å tenke over det, sa han.

Rettssaken holder på til og med torsdag i Namdal tingrett.