– Forventet ikke en slik reaksjon

I månedsvis hadde han forberedt seg på de sterke inntrykkene som skulle møte han i rettssalen. De ble for sterke.

KOLLAPSET: Hege Bjørgum Skillingstad sier til NA at hennes klient ikke hadde forventet en så sterk reaksjon som han viste i Namdal tingrett i går. Statsadvokat Kaia Strandjord åpnet rettsforhandlingene på dag en av straffesaken med å spille av videoen som rystet Norge i fjor sommer. FOTO: BJØRN TORE NESS 

arkiv

NAMSOS: – Jeg tror ikke min klient forventet en slik reaksjon, sier bistandsadvokat Hege Bjørgum Skillingstad etter at den 19 år gamle syreren kollapset i Namdal tingrett.


Fikk panikkanfall


Den fornærmede ble overrasket over sin egen reaksjon da voldsvideoen ble avspilt under dag en av straffesaken.

Avspillinga av videoen, som rystet hele Norge i juli i fjor, åpnet rettsforhandlingene i går, og framprovoserte et kraftig panikkanfall for den fornærmede.

– Vi starter med dette, slik at retten kan se hva dette dreier seg om før vi starter utspørringa. Filmen ble lagt ut på Facebook og kom politiet i hende i juli i fjor, opplyste statsadvokat Kaia Strandjord før politi- betjent Ola Laksnes Breistrand begynte avspillinga.

Få sekunder ut i videoen fikk den fornærmede en kraftig reaksjon – og fikk tydelige pustevansker. Med skjelvende stemme og blanke øyne begynte han å få problemer med å puste.

– Jeg tror reaksjonen hans overrasket ham, sier Skillingstad.

Bistandsadvokat og den fornærmedes tolk grep tak i skuldrene til 19-åringen og forsøkte å roe ham ned. Men det sterke panikkanfallet slapp ikke taket.


Avbrøt forhandlingene


Konstituert tingrettsdommer Espen Haug avbrøt forhandlingene og tilbød den fornærmede å gå ut for å ta en pause, men han klarte ikke å reise seg. Den fornærmede uttalte til tolken at kroppen hans var lammet. Han hadde ikke følelse i verken hender eller bein.

Etter et lite minutt med pustebesvær ble han båret ut på stolen han satt i under rettsforhandlingene.

Etter en kort pause klarte han etter hvert å ta plass i vitneboksen for å forklare seg om det som skjedde da han ble utsatt for angrepet fra de fire tiltalte.

Siden hun ble tildelt saken i slutten av juli, har Skillingstad brukt mye tid sammen med den fornærmede for å forberede han på påkjenningene i rettssaken.

– Vi har snakket mye sammen. Vi har hatt mange møter hvor vi har gått gjennom hva som skal skje denne uka, sier Skillingstad.

Etter at 19-åringen hadde forklart seg i retten i går ettermiddag, fikk han innvilget ønske fra Espen Haug om å forlate rettssalen før de tiltalte skulle gi sin forklaring.