Fritt for nett-trollene

Tegning: KNUT HØIHJELLE 

arkiv

Det gjorde et sterkt inntrykk da den fornærmede kollapset mens videoopptaket av voldshandlinga utført mot han ble spilt av i Namdal tingrett mandag morgen. Ei stund var det uklart om den syriske flyktningen ville makte å forklare seg for retten. Han kom tilbake og svarte på spørsmål fra rettens administrator, statsadvokat og forsvarerne.

Under rettsforhandlinger som omhandler vold er det ikke uvanlig at det kan komme reaksjoner fra de involverte partene. For voldsoffrene er det ei belastning å skulle stå ansikt til ansikt med de tiltalte – personer man kanskje er redd for å møte eller føler et sterkt ubehag ved å være i samme rom med. I denne saken det er fire ungdommer som er tiltalt. På terskelen til voksenlivet.

Alle fire ga uttrykk for ubehag da statsadvokat Kaia Strandjord viste voldsvideoen fra julinatta i fjor ved Ullvarenbygget i Vika. Da fornærmede brøt sammen og måtte ha hjelp, var det fire unge gutter som tydelig ble like preget av hendelsen som alle andre i tingrettssalen.

Tiltalebeslutninga er alvorlig, men den er ikke spesiell i seg selv. Voldshandlinger hvor ungdommer er involvert, er noe som skjer hver helg landet rundt, det er ikke nytt fenomen, og selv om det jobbes godt for å stoppe voldshandlinger, vil det komme til å skje i framtida. Om de fire guttene blir dømt etter tiltalebeslutninga må de ta sin straff. Vold er uakseptabelt, og skal straffes, men de som taper mest er de som blir utsatt for vold. Mange av dem bærer det med seg hele livet – deres prøvetid er evig

Det spesielle med denne saken er at en av voldshandlingene ble filmet og spredt på Facebook. Filmen ble spredd som ild i tørt gress før den havnet hos politiet og ulike media, som valgte å publisere den.

Med ett ble den store og ukontrollerte rettssaken åpnet – folkedomstolen. Selvsagt gjorde det innrykk å se en ungdom slå en annen ungdom i asfalten. Videoen ga volden et ansikt. Folkedomstolen ble preget sterke følelser og sterke ytringer, både mot fornærmede og de tiltalte. Media løp om kapp for å vise fram «Vill-Vest» i Namsos. Av dem som løp raskest var Adresseavisen, som via et av sine intervjuobjekt slo fast at det dette liknet på hvordan Ku-Klux-Klan opererte. Det ga selvsagt vann på mølla til dem som ville dra rasismekortet – og de var det mange av.

På den andre sida var det nok av dem som gravde fram historier om asylsøkere eller folk med ikke vestlig bakgrunn, som skal true det norske samfunnet. Gamle voldsepisoder ble gjort til ferske, og omtaler av utenlandske borgere på flukt var ikke hyggelig lesning. Skrevet av nett-troll. De som sprekker når de kommer ut av sin hule og møter sine ofre ansikt til ansikt.

På mange måter er det derfor bra at rettssaken nå har kommet i gang – nå er det domstolen som skal avgjøre straffskyld eller ikke. Det var vondt å se på fornærmede da videoen ble spilt. Heldigvis har han et nettverk rundt seg som tar vare på han. Han har bodd i Namdalen i to år, og nå må han få sin trygghet tilbake.

På tiltalebenken sitter fire gutter, tre har så vidt startet sin yrkeskarriere og en går på skole. Deres nettverk er arbeidskolleger, venner og familie. Guttene kan ha gjort et feilskjær, om de så har, kan de gjøre opp for seg på mange områder.

Retten er satt – folkedomstolen er satt der den hører heime. På gangen.