Nytt serveringssted åpner i Namsos sentrum lørdag

Solveig styrer sushirestauranten

Hun er datter av en fisker og lederutdannet ved Oxford. Nå tar Solveig Monsen (22) fra Statland styringa på Namsos første sushi-restaurant.

Maten er servert: Lørdag åpnes den første sushirestauranten i Namsos. Fra venstre: Yiu Wing Wong fra Hong Kong, Hans Petter Skrataas, Peter Stojanov fra Bulgaria og daglig leder Solveig Monsen. FOTO: BJØRN TORE NESS 

Varmmatekspert: Yiu Wing Wong tester ut sau i det nyrenoverte kjøkkenet. 

Sushikokk: Peter Stojanov fra Bulgaria er sushikokk – og gjør siste finish på maten. 

Japanskinspirert: Vaskekluter på dametoalettet. 

arkiv

NAMSOS: – Selv er jeg kjempespent, men ikke nervøs. Jeg er ikke redd for at folk ikke kommer innom.

Den daglige lederen viser rundt i lokalene til det siste restauranttilskuddet i byen – Mintage sushi & Asian dining.


Japansk preg

Lokalet er tydelig japansk inspirert – enkelt og rent, med bruk av mørke farger og grønne planter – som bonsaitre.

– Gjestene skal merke at det er et japansk preg på restauranten, sier Solveig.

Sushi – en japansk matrett – har en over 400 år gammel tradisjon.

Men i Namsos er det første gang det satses på egen sushirestaurant. Det er Amund Lein, Silje Merete Sjue, Geir Helge «Gille» Martinsen og Karin Pettersen som står bak satsinga.

Bak disken danderer sushikokk Peter Stojanov smakfulle kunstverk av rå fisk – og plasserer dem på ei svær trefjøl.

– Dette er bare ti prosent av det vi kan tilby, sier det bulgarske kokken, mens varmrett-ekspert Yiu Wing Wong fra Hong Kong tester ut sauser i det nyrenoverte kjøkkenet.

Fram mot åpningsdagen lørdag blir det svært hektisk i lokalet, som har 32 sitteplasser.


Nøkkelrolle

I en nøkkelrolle – en 22-åring fra Statland som studerer ledelse i Tromsø ved siden av.

Hun har tidligere jobbet for driverne av restauranten på flere av byens utesteder.

– Jeg tok kontakt med dem, sendte en melding i starten av januar og spurte om de hadde bruk for folk. Deretter ble jeg kalt inn til intervju, sier Solveig Monsen.

Driverne lyste ut stillinger tidlig i september.

– Jeg var sikker på at de hadde ansatt daglig leder og var forberedt på å bli tilsatt som servitør. Men så fikk jeg jobben som daglig leder, sier hun.

Monsen har et sterkt forhold til hovedingrediensen bak konseptet – fisk.

– Pappa'n min jobber som fisker og jeg har bestandig spist fisk. Første gang jeg gikk på sushirestaurant var i Trondheim for tre-fire år siden. For meg var det akkurat slik jeg tenkte meg, og likte det med en gang.

Etter ett år med studier i ledelse i Oxford, har hun fått enda mer smaken på sushi. Hun håper at gjestene skal få samme opplevelse som henne.


Trend

– Er vi klar for sushi?

– Ja, det synes jeg. Det har vokst fram en sushitrend de siste par årene. Stort sett er det et storbyfenomen og det er ikke så mange småplasser som har tilbudet. Men jeg tror vår restaurant kommer til å bli et bra tilskudd i Namsos, sier hun.

– Det er en ekstrem restaurant-tetthet i sentrum – er dere ikke redd for det?

– Nei. Vi blir kun et supplement til andre spisesteder. Det blir ikke konkurranse og vi serverer ikke det de andre har. Men det er kun vi som har sushi i tillegg til en varmmat-meny.

I forkant av åpninga lørdag vil de invitere gjester for å teste ut det nye mattilbudet.

– Vi har fått kjempemange kommentarer fra folk om at de gleder seg. Nå satser vi på fullt hus lørdag. Vi håper folk kommer innom, sier Solveig.