Ronny Alte fra Sjøåsen er talsmann for omstridte Odins soldater

Vil ut i Namsos-gatene

Ronny Alte har notert seg for godt over hundre reelle støttespillere i fylket, og regner med at Odins soldater snart er å se i Namsos-gatene nattetid.

TALSMANN: Ronny Alte fra Sjøåsen er talsmann for omstridte Odins soldater. 

I GATENE: Odins soldater blir ifølge Ronny Alte å se i Namsosgatene i midten av februar. FOTO: PRIVAT 

arkiv

NAMSOS: – Akkurat nå jobber vi for å etablere et mer oversiktlig system med noen felles grupper, som eksempelvis i Namsos og Steinkjer. Vi har godt over hundre reelle tilhengere i det området, og da mener jeg ikke folk som bare er nysgjerrige og er inne på nettsidene våre og kikker, sier Ronny Alte til NA.

Alte har sine røtter i Namdalen. Han er oppvokst på Sjøåsen, men flyttet sørover i 10–11 års alderen. Farfar og far er fra stedet som kalles Alte ved Tøtdal, og selv om det er lenge siden han har bodd i Namdalseid, er han årlig på besøk, forteller han.


Har tatt helt av

– Men fortell om utbredelsen av Odins soldater?

– Det har tatt av helt av, svarer Ronny Alte.
– Vi har fått en oppslutning vi ikke forutså i det hele tatt. Bare på min private Facebook-side er det over en million klikk i uka. Det er ekstremt mye, helt vilt, sier han.

– Så det er sant at Odins soldater skal etablere seg i hver krik og krok av landet?

– Vi er i ferd med å etablere oss i de største byene, og det vil bli gått i gatene allerede fra kommende helg både i Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim og flere andre byer, svarer han.


I gatene neste helg?

– Hva skjer på namdalsfronten?

– Vi trenger litt tid til å organisere oss, men er i ferd med å etablere en felles gruppe i Steinkjer og Namsos. Jeg regner med at vi er operative der i medio februar, sier Alte.

– Operative, ute i gatene?

– Ja. Om vi går med eller uten jakkemerker er jeg så langt ikke sikker på, men jeg regner med at en gjeng er klare til å gå ut i natta da, svarer han.

– Hvordan skal Odins soldater opptre?

– Vi skal forebygge, være et slags ordensvern som skal forhindre mobbing og plaging, tafsing, uprovosert vold – og salg av dop. Jeg tror det vil virke preventivt på folk å se oss ute i gatene, sier Ronny Alte.

– Det er hevdet at dere skal drive selvjustis?

– Nei, ikke selvjustis, men ser vi en voldtekt vil si selvsagt gripe inn. I utgangspunktet skal vi dokumentere det som skjer og overlevere dokumentasjonen til politiet, sier han.

– Og hva sier øvrigheta til at Odins soldater skal innta gatene?

– I de politidistriktene vi har vært i kontakt med, er vi velkomne. Odins soldater er i dialog med politiet og ønsker dialog med dem. Vi vil at de skal forstå at vi ikke er en gjeng med høyreekstremister som skal gå i gatene og lage bråk, slik vi er blitt framstilt i media. Vi skal ikke drive selvtekt heller, men vår medvirkning skal virke forebyggende og sørge for trygghet i gatene, sier han.

– Hva er så forskjellen på dere og natteravnene?

– Vi er i større grad frie til å møte opp og gå så lenge vi har lyst. Ellers er det i utgangspunktet mye av samme virksomhet, svarer han.

– Du sier at dere ikke er en gjeng høyreekstremister. Hvor står Odins soldater politisk?

– Jeg kan bare svare for meg selv, og jeg er høyrepopulist. Det er en vesentlig forskjell, svarer Ronny Alte.