Hvit måned

arkiv

Få tilgang til alt innhold fra NA - bestill her!


For første gang på over ti år har jeg hatt en alkoholfri måned. Det var en overraskende opplevelse.

Jeg har et avslappet forhold til alkohol. Jeg koser meg gjerne med en øl eller fire, men har ikke noe problem med å være uten heller. Vanligvis blir det noen øl eller glass vin jevnlig - enten på fest i helga eller i trivelig lag gjennom uka. Men det er jo en usunn hobby. Særlig når man ikke trener så mye. Flere venner har som vane å ta en «hvit» (alkoholfri) måned i januar, og etter ei fettholdig jul tenkte jeg dette kunne være en fin start på året. Her er erfaringene – hvorav noen ting var som forventet:

1: Det er lett når man er to. Kona var med på alkohol-sølibatet, og det skapte den nødvendige forpliktelsen for begge.

2: Du sparer masse penger. Det å regne på hva en bytur faktisk koster kan være en fin motivator underveis.

3: Du går ned mye i vekt. På tre uker gikk jeg ned tre kilo uten å endre nevneverdig på kostholdet.

4: Du sover mye bedre. Det var merkbar forskjell på hverdag og helg. I tillegg hjalp det selvfølgelig å ikke snu døgnet i helga – da ble det lettere å stå opp mandag morgen.


Mens andre ting var helt uventet:

5: Det går helt fint an å være på fest uten å drikke. Dette er jo noe man hører folk si, men jeg har aldri prøvd det helhjertet – og aldri helt trodd på det. Vi var i imidlertid på flere fester, og hadde det i grunn like moro. Hovedforskjellen var at vi kunne våkne uthvilte neste morgen.

6: Det å ikke drikke er nesten tabu. På lista over ting som er sosialt uakseptabelt kommer det å ikke drikke alkohol overraskende langt opp. Alle trodde kona var gravid, og få skjønte hvorfor jeg ikke drakk.

7: Alkoholbruk ble et samtaleemne. Både med kona og folk vi møtte på fest oppsto det for første gang samtaler om vårt forhold til alkohol. At det ikke hadde skjedd før vi sluttet å drikke var underlig i seg selv. Samtalene førte blant annet til at:

8: Vi fikk nye perspektiver på hvorfor man drikker. En iskald øl etter en lang arbeidsdag handler mest om å gi seg sjøl en belønning. Det er ikke alkoholen i seg selv som er belønninga, og det er lett å bytte den ut med andre ting. Eplejuice med farris funker overraskende bra.

9: Alkohol handler like mye om spenning som moro. Ved å ikke drikke merket jeg at jeg visste mer om hvordan kvelden ville utvikle seg. Det var det eneste jeg egentlig savnet - og noe jeg ikke hadde tenkt over før. Uforutsigbarheten er for meg en viktig del av å dra på fest. Ender du opp med å snakke om noe helt nytt med noen? Får du en genial idé? Havner du i en situasjon eller et sted du kan fortelle barnebarna når de blir gamle nok?

Alt i alt var den hvite måneden et veldig artig eksperiment. Skal jeg nå fortsette å være alkoholfri? Kanskje. Vi kommer garantert til å ha flere hvite perioder, men samtidig sier trønderen i meg at jeg ikke må bli for skikkelig heller. Livet skal inneholde en viss mengde rai rai, og å kunne havne på rangel er en slags forsikring mot å bli kjedelig. Men det er godt å vite at man kan ha både én og to rai også uten alkohol.

Og strengt tatt kan man helt fint oppnå de samme tingene uten å drikke. Men det er ikke sikkert man gidder når man er edru.