Merkebeskyttet kvalitet

Badsturøkt kjøtt på namdalsk vis er en merkebeskyttet matskatt.

Matskatt: Fredag var det fagdag for Basturøykerne. Foran fra venstre: Ole Ivar Ness (Li-Snadder), og Lars Østring (Brattlia økogård). Bak fra venstre: Erling Ness (Li-Snadder), Embret Østring (Brattlia økogård), Ivar Grong (Grong gårdsmat), Bente Snildal (Visit Namdalen) og Nina W. Hegdal (Matmerk). 

LOVBESKYTTET: Badsturøkt kjøtt på namdalsk vis kan lages av sau, lam, gris eller elg. Kjøttet saltes før det varmrøkes og ettertørkes i badstue. 

arkiv

NAMSOS: Siden 2010 har Li-Snadder, Brattlia økogård, Grong gårdsmat og Bjørg gård kunnet merke sine produkter med «Beskyttet tradisjonelt særpreg». Og torsdag var medlemmene i Basturøykerne – bransjeforeninga for bad-sturøkt kjøtt på namdalsk vis – samlet til fagdag i Namsos.

Der hadde de invitert Nina Wærnes Hegdahl fra Matmerk, som arbeider for å styrke omdømmet til norske matprodukter hos forbrukerne.

– Vi ser at aktører i Trøndelag er veldig aktive og peker seg ut i positiv retning. Og med merkebeskyttelsen deres er bad-sturøkt kjøtt på namdalsk vis en garantist for ekte vare, sa Hegdahl.

Det namdalske særpreget på kjøttet skyldes den spesielle røkemetoden i badstue laget av tre og med bruk av vedfyrt ildsted. Kjøttet får en særegen røksmak og aroma og er meget mørt på grunn av saltinga og lang varmebehandlingstid.

– Dette har lange tradisjoner i deler av Namdalen. I Lierne var det i sin tid registrert over 50 slike røkerier – det fantes nesten på hver går, sier Erling Ness i Li-Snadder.

De er den av medlemsbedriftene som satser i størst skala.

– For oss er ikke målet å bli så stor. Det er nok litt motstrøms, men vi satser heller på å lage så gode produkter som mulig, sier Ivar Grong i Grong gårdsmat som selger mest via catering og i eget utsalg samt lokalbutikk.

Mens Brattlia økogård på Namdalseid for det meste selger sine produkter på Bondens Marked.

– Vi er også representert på en del messer, og skal på Rørosmartnan, sier Embret Østring.