Mistet kontrollen på glatta – kritisk til vegvedlikeholdet på Fv 17

– Er kort og godt farlig å kjøre der

Her står Kåre og Kari-Anne Jensen og kikker på bilvraket etter den kraftige smellen med lyktestolpen. De mener dårlig vegvedlikehold forårsaket ulykka.

Flaks: – Vi hadde flaks. Hadde lyktestolpen truffet nærmere førerdøra, kunne det gått skikkelig ille, sier Kåre og Kari-Anne Jensen foran vraket av kassabilen. De er opprørt over vegvedlikeholdet på strekninga der ulykka skjedde. 

SMELL: Kåre Jensen foran bilvraket.  Foto: Kjell Vidar Aune

arkiv

NAMSOS/OVERHALLA: Klokka 15.45 fredag var far og datter på tur til Kattmarka i Namsos da Kåre mistet kontrollen over kassabilen av type Kia i den sporete vegen på Skage og havnet i grøfta – like ved barnehagen.

– Det som hendte var at bakhjulet havnet i dype spor. Det var dårlig grep, bilen var helt ute av kontroll, sier Kåre, som anslått at farta var cirka 60 km/t.


– Rakk ikke å tenke

– Hva tenkte du da?

– Det gikk så fort, jeg rakk ikke tenke så mye. Bilen kom på tvers, og holdt på å kjøre over på venstre side av vegen. Men jeg fikk rettet den opp, slik at bilen igjen kom over på høyre side, sier Kåre.

– Jeg rakk heller ikke å tenke så mye. Men jeg hørte pappa banne da bilen kom på tvers. Jeg håpet at bilen holdt seg på vegen, men skjønte at den mest sannsynlig endte i grøfta, og forberedte meg på støtet, tilføyer Kari-Anne.

– Det var flaks at det ikke kom trafikk midt imot, da kunne det endt skikkelig ille. For bare to minutter senere kom det tett i tett med biler, legger Kåre til.

På veg ned i grøfta traff bilen en lyktestolpe med gatelys som deiset over ende. Trestolpen smalt inn i venstre side på fronten av bilen.

– Jeg var redd jeg fikk stolpen over meg. Det var bra den traff akkurat der, sier Kåre og peker der han står utenfor Høylandet Auto i Namsos og tar en titt på den vrakede kassabilen.

Hadde stolpen truffet enda nærmere førersida, kunne det ha gått skikkelig ille, fastslår han.

– Hadde jeg fått stolpen midt i døra, ville det antakelig blitt trangere inne i bilen, mener Kåre, som ble sittende fast i bilen etter trøkken.

– Venstre fot satt fast i clutch-pedalen. Men jeg fikk kommet meg løs på passasjersida.

NTE ble alarmert og rykket ut for å sikre strømledninga på bakken.

– De fikk saget løs stolpen, så vi fikk løs bilen, sier Kåre.


Slapp med skrekken

Overhallingen er sjeleglad for at han og dattera slapp med skrekken.

– Det var veldig flaks at det ikke ble noen personskade. Men det verste er at vegen ser ut som den gjør, sier Kåre, som er sterkt kritisk til vegvedlikeholdet på Fv 17 mellom Overhalla og Namsos.

– Det er så dype isspor – 10 centimeter dypt på enkelte partier. Det er ikke strødd og bare blankis. Det er kort og godt farlig å kjøre der, sier Kåre Jensen.

– Vegvedlikeholdet er elendig. De kunne lett ha tatt vekk overflødig is og strødd ordentlig, fortsetter han.

– At fylket ikke tar tak i vedlikeholdet av det som er en hovedferdselsåre er betenkelig, sier dattera Kari-Anne.

– Det ble ikke personskade denne gangen. Men hvor mange nesten-skader skal det være før det blir tatt ordentlig grep? spør de.

– Det må gå an å gjøre noe med vedlikeholdet før det ender i en katastrofe, sier Kåre Jensen og legger til:

– Det er første gang siden jeg tok sertifikatet i mars 1965 at jeg ikke har holdt meg på vegen.


God friksjon torsdag

NA har forelagt kritikken overfor avdelingsdirektør Magne Steiner Malmo i Statens vegvesen Region Midt.

– Målinger som ble gjort på strekningen torsdag, var gode og viste høy friksjon, sier han.

Han viser til at vegvesenet skal sjekke friksjonsmålinger og logg mot driftsansvarlig mandag, for å sjekke hvordan forholdene var.