Et liv uten strøm

Mens sambygdingene på fastlandssida kjempet for å berge vanntilførselen i sprengkulda, har lekværingen Svein Losvik (54) valgt å leve uten å være tilkoplet strømnettet.

RENOVERT: Svein Losvik har renovert alle rommene i første etasje, her på kjøkkenet er det gasskomfyr. 

arkiv

LEKA: Ved fra egen skog, gass og solcellepanel på verkstedveggen sørger både for varme og energi nok til alle daglige gjøremål hos lekværingen. Huset ved Leknes fra 1913 overtok han for et par år siden. Da hadde det stått ubebodd i 20 år.

Nå er Svein Losvik kommet langt i renoveringa av bolighuset sitt. Taket er skiftet, dører og vinduer har blitt nye, nytt gulv er lagt og nå står renovering av soverom i andre etasje for tur. Spesialplater i skum og aluminium utvendig sørger for stor isolasjonsverdi, også dette er et bevisst valg for energiøkonomisering. Kunnskap og materiale er kjent fra romfartsindustrien.


KONTROLL: Med kontrollpanelet i gangen har Svein Losvik full oversikt over strømforbruket. 

 

– I et strømløst hus er det spesielt viktig å holde det frostfritt. Mange lurer på om jeg er tilbakestående som lever uten strøm, det går jo normalt ikke for siviliserte mennesker. Men som andre bygdetullinger, så kan vel jeg også være gubben mot strømmen, humrer Svein Losvik når NA kommer på besøk til snødekte Leka denne vinterdagen.


Lønnsom energisparing

Et par dager før vant likevel kuldegradene over frostsikringa til 54-åringen. Vanninntaket frøs og Svein Losvik måtte ta telefonen til rørleggerfirmaet Comfort på Kolvereid." Jeg synes energisparing er viktig både for samfunnet og meg selv. Selv om strømprisene akkurat nå er lave, så er nettleie til NTE like tyngende som før.

SVEIN LOSVIK

huseier– Jeg fikk tina opp vannet igjen, men innså at mitt tidligere opplegg var for dårlig. Jeg fikk forklart mine ønsker til rørleggerne, og et døgn senere var nytt anlegg påkoplet, roser lekværingen.

Energisparing er ikke noe plutselig påfunn hos lekværingen. Drømmen hadde lenge vært ei gammel hytte der han kunne utfolde seg med sine ideer og forsøk. Nå ble det i stedet et gammelt bolighus, men drømmene kan han leve ut der også.

– Jeg synes energisparing er viktig både for samfunnet og meg selv. Selv om strømprisene akkurat nå er lave, så er nettleie til NTE like tyngende som før, påpeker Losvik.


FYRING: Ved er selvsagt viktig når Svein Losvik skal spare strøm. 

Han har ikke finregnet på hvor mye han sparer i energiutgifter ved å legge om forbruksvanene. Et års normalt strømforbruk på 20-25.000 kroner i en husstand koster imidlertid mer enn de langsiktige investeringene Svein Losvik har gjort i alternative energikilder. Solcellepanelet med utstyr til rundt 4.000 kroner besørger det daglige forbruket til kveldsbelysning, radio og mobilladere. TV har han ikke og pc-en brukes sjelden. I stedet benytter Svein to smarttelefoner.

– Kjøleskap har jeg ikke. Butikkene her ligger så nært at jeg kan handle etter hvert.


Investerer i vindmølle

I vinter gikk han over til kun vedfyring av boligen. På den store eiendommen er det plenty skog han kan hogge til eget bruk. Fortsatt benyttes gass til komfyren i kjøkkenet. For å kunne bruke vaskemaskin og varmtvannstank, har han kjøpt inn et nytt dieselaggregat til 8.000 kroner."Jeg tar det som gjenstår når det passer.

SVEIN LOSVIK

huseier– Det tilsvarer rundt ett års nettleie, påpeker han. Han har hatt problemer med aggregatet og reklamert på dette, så nå venter han på et nytt.

Ei investering til 14.000 kroner er allerede bestilt, nemlig ei skikkelig, lita vindmølle som tåler arktiske strøk. Svein Losvik satser på kvalitet, solcellepanelet skal blant annet være garantert i 25 år. Energiforbruket hører vinterhalvåret til, fra rundt oktober til februar/mars.

Selv om han har kommet langt i renoveringa av det gamle bolighuset, gjenstår fortsatt mye arbeid. Men i forhold til da han selv sammen med barn og barnebarn startet jobbinga i 2013, er det enorm forandring. En del råteskader har han funnet, blant annet under vinduene. Dette er nå fikset, verandadør er kommet i stedet og ny terrasse skal på plass utenfor.SOL: Solcellepanelet er naturligvis i full bruk hos Svein Losvik året rundt. 

 

– Jeg tar det som gjenstår når det passer, forklarer han.

Til daglig bor Svein Losvik alene i eneboligen sin og styrer energidagen sin selv. Som uføretrygdet har han mye ledig tid å bruke i verkstedet sitt. Han han imidlertid hatt andre jobber siden han kom tilbake til Leka i 2012, blant annet som drosjesjåfør og badevakt. Men 54-åringen har bodd på Leka en periode tidligere, da faren hans var lensmann i øykommunen.