Buss med 45 skolebarn om bord påkjørt av personbil

– Jeg hadde ikke sjanse til å stoppe

I 54 år har Pål Ytterdahl kjørt buss uten uhell. Så smalt det.

Pål Ytterdahl FOTO: BJØRN TORE NESS  Foto: Bjørn Tore Ness

VRAK: Føreren av personbilen ble sittende fastklemt etter kollisjonen med bussen. Han pådro seg lettere skader. 

arkiv

SPILLUM: Bussnestoren var på tur sørover med 45 skoleelever fra Høknes om bord da Bangdalsruta ble påkjørt av en personbil på Fv. 17 ved Svea-korsen på Spillum.

– Jeg kom fra byen med et lass med skoleunger. På Svea-korsen kom en personbil som jeg trodde ville stoppe. Jeg så at bilen bremset opp – som vanlig fra denne utkjøringa. Da slakket jeg heller ikke noe ned, jeg kjørte rundt 60 km/t. Plutselig svingte bilen ut rett foran meg. Jeg fikk så kort varsel, jeg hadde ikke en sjanse til å stoppe, sier Pål Ytterdahl til NA, mens han står foran skolebussen som ble truffet i fronten på venstre side.


Fastklemt


Sjåføren av personbilen – en mann i 60-årene – ble sittende fastklemt, men var ved bevissthet – etter kollisjonen like før klokka 14.30 mandag.

Ei halv time etter opplyste politiet at sjåføren var frigjort fra bilvraket – og fraktet til Sykehuset Namsos.

– En mann i 60-årene er undersøkt for skadene han pådro seg. Han kategoriseres som lettere skadet. Han er lagt inn på sykehuset til observasjon, opplyser informasjonssjef Svein H. Karlsen i Helse Nord-Trøndelag.

Føreren av personbilen mistenkes for brudd på vikeplikta og har fått beslaglagt førerkortet, melder politiet.

– Personbilen har kommet fra Svea og truffet bussen i fronten. Det kan se ut som om det er brudd på vikeplikten, sier politiets innsatsleder Anna Holtan.

Politiet gjennomførte undersøkelser på ulykkesstedet.

– Vi gjør de undersøkelser som vi kan gjøre, sier Holtan.

Det dannet seg lange køer både i nord- og sørgående kjørefelt mens redningsarbeid og opprydding pågikk.


– Guffen følelse


Ingen om bord i bussen kom fysisk til skade.

Den svært rutinerte bussjåføren priser seg lykkelig over at samtlige skoleunger slapp unna med skrekken.

– Hvordan det oppleves? Vanvittig. En guffen følelse. Det er sånn som du leser om og håper du ikke kommer borti. Du blir så hjelpeløs. Nei, dette er ikke noe trivelig, sier Ytterdahl.


Første ulykke


Han har kjørt buss i 54 år – og vært forskånet for uhell inntil i går.

– Jeg har vært borti ei lita lastebilulykke på 60-tallet. Dette er første gang jeg har vært i ei ulykke med bussen, sier han.

– Hvordan reagerte busspassasjerene?

– Jeg rakk ikke å snakke med dem. Men vi hadde en minibuss i nærheten som tok med seg halvparten av skoleungene, sier Pål.

På strekninga er fartsgrensa 70 km/t. Naboer NA har snakket med mener fartsgrensa skulle vært lavere. Pål Ytterdahl kjører Fv. 17 flere ganger daglig i ukedagene.

– Om 70 km/t er rett fart er vanskelig å si. Selv kjører jeg aldri over 60 km/t i dette området. Men jeg registrerer veldig ofte at bilister kjører innpå vegen for sent – og tar sjanser. Men bråbremset har jeg aldri gjort på grunn av det, sier Ytterdahl som føler med bilføreren.