Kraftkommunene om forslag til NTE-eierskap

Namsskogan føler seg forbigått

Namsskogans ordfører Stian Brekkvassmo er oppgitt over fylkesrådets forslag. For fylkets mest kraftrike kommune ville det vært mer lønnsomt om staten overtok hele NTE.

DRAGKAMP: Kampen om eierskapet i framtidas NTE er definitivt ikke over etter at fylkesrådet i går kom med et forslag om hvordan selskapet kan fordeles mellom kommunene. Namsskogan-ordfører Stian Brekkvassmo (innfelt) mener hans kommune hadde kommet bedre ut hvis staten overtok NTE.foto: Bjørn Tore Ness 

Tar debatten: Arnhild Holstad, ordfører i Namsos. 

arkiv

NAMSSKOGAN: – For å være litt positiv først. Jeg er fornøyd med at fylkesrådet legger opp til en tredeling. Det har vært viktig for oss. Men når det legges opp til at folketallet skal få så mye å si, er dette langt verre enn vi hadde fryktet, sier Stian Brekkvassmo.

Som ordfører for fylkets mest kraftrike kommune har han jobbet grundig og lenge med det framtidige eierskapet i NTE. Det flyttes som kjent over til fylkets 23 kommuner den dagen Nord- og Sør-Trøndelag slår seg sammen.

Halve produksjonen

Det framtidige eierskapet av kraftgiganten NTE er en typisk by-land-konflikt:

På den ene siden står folkerike kommuner som Stjørdal og Steinkjer. Dette er kommuner med mange innbyggere, men tilnærmet null verdiskaping i NTE siden det praktisk talt ikke produseres kraft i disse kommunene.

I andre enden finner vi kommuner som Namsskogan, Grong og Meråker. Folkefattige, men med enorm kraftproduksjon. De tre kommunene står for 70 prosent av kraftproduksjonen i NTE. Grong og Namsskogan står alene for halvparten.

De føler seg forbigått når verdiene som ligger til grunn for at NTE finnes kun vektlegges med 15 prosent når selskapet nå skal overføres til kommunene.

Bedre med staten

Brekkvassmo peker på følgende paradoks:

Hadde staten overtatt eierskapet av NTE, ville lov om hjemfallsrett sikret Namsskogan og de andre kommunene inntil 30 prosent av eierskapet.

Kommunene har nå en måned på seg til å komme med innspill til fylkesrådet, som legger fram en endelig innstilling til fylkestinget som skal avgjøre eierskapet i april.

Mye av det arbeidet vil nok bli gjort i Region Namdal, som ledes av Namsos-ordfører Arnhild Holstad.

Hun hadde i går ikke fått satt seg inn i forslaget fra fylkesrådet, men mener det er naturlig å ta innstillinga fra fylkesrådet opp til vurdering i Region Namdal for å jobbe fram en høringsuttalelse alle kommunene i Namdalen kan stå bak.