Måtte ringe politiet da elgene ble for nærgående

Ringte politiet da elgen sto på døra...

Da de to elgene sto rett foran inngangsdøra, ble leieboeren så redd at hun rømte inn.

SNAKKIS: Da de nærgående elgene nektet å fjerne seg, tross gjentatte forsøk på å jage dem vekk, ringte Tom Rune Nykvist Klykken politiet. – Det er ikke noe artig når de blir for nærgående, sier han, her sammen med dattera Kajsa (10 måneder).FOTO: BJØRN TORE NESS 

Nærgående elg: Elgene på Sævik er blitt svært husvarme og nekter å flytte på seg, tross forsøk på å jage dem vekk.FOTO: TOM RUNE nykvist KLYKKEN 

arkiv

SÆVIK: – Når dyra står og sperrer inngangsdøra, er det ikke så artig. Jeg skjønner veldig godt at hun ble skremt, sier huseier Tom Rune Nykvist Klykken.

Nekter å flytte seg

Den siste uka har familien på fire – og leieboeren – hatt fire elger gående ubehagelig nært huset på Sævik utenfor Namsos. Hver morgen kommer de tuslende langs faste stier – på jakt etter mat.

– De er her konstant. Det er ikke artig å ha dem helt inn på trappa, sier han.

Dyra nekter å flytte seg, tross utallige forsøk på å jage dem vekk.


  • Les også:

    Elger nekter å fjerne seg

    Da leieboeren møtte to elger på trappa, rømte hun inn. – Når elgene står og sperrer inngangsdøra er det ikke så koselig, sier huseier Tom Rune Nykvist Klykken.


Namsosingen og samboer Malin Synnøve Otterbekk har to små barn – Rakel og Kajsa på henholdsvis 3 1/2 år og 10 måneder.

– Jeg synes elgen er et staselig dyr. Men vi må ta hensyn og vise respekt. Det er tross alt ville dyr. Dyrene har ikke vært truende, men man vet aldri.

– Vi har selv to små unger. Det er ikke noe artig når dyra er så nærgående, jeg er ikke spesielt glad for det. Vi slipper ikke eldstejenta ut av syne når vi er ute og leker. Hun kan fort finne på å gå bort til elgene. Derfor må vi passe ekstra på, sier han, som er vant med elger i nær-området.

– Det sies at kommer du mellom ei ku og en kalv, kan det bli ubehagelig, fortsetter Klykken og viser NA flere filmklipp og bilder av de ekstremt husvarme dyra.

– Stort sett ligger den ene elgen nedom hekken og sover.

Han er ikke redd. Men han har stor respekt for skogens konge.

– Stort sett snur elgene rompa til og går når det er folk i nærheten. Men ikke disse dyra, de er ekstremt husvarme og heller ikke redd for biler, sier Klykken.

– Det virker ikke som om kalven vet hva vi er. Den bare står og spiser av rundballene – uten å bry seg om at vi er i nærheten, legger han til.

Søndag kveld var tålmodigheten slutt.

Tidligere på dagen sto han bare tre meter unna en av elgene. Da kua og kalven i tillegg sperret inngangsdøra til leie-boeren, ringte Tom Rune politiet for å få bistand.

– Jeg har kauka, plystret på dem, tutet med bil og kasta snøball. Men de rikker seg ikke. Derfor ringte jeg politiet, for å få dem til å sette meg i kontakt med viltnemnda. Jeg spurte viltnemnda om de hadde tips om hva vi kunne gjøre for å jage dem vekk, sier han.

Mat på gullfat

Elgene trekkes mot noen rundballer i nærheten. Namsosingen håper flytting av rund- ballene kan bidra til at elgene skygger banen.

– Kilden til at de kommer er rundballene. De river av plastikken og spiser av ballene. De vet at det er mat. Når de får servert maten på et gullfat, er det klart de kommer, sier han.

– Huseier forsøkte å skremme dem vekk, uten hell. Unger og leietaker var redde for å komme ut. Derfor ble viltnemnda varslet, sier politiets operasjonsleder Dag Hjulstad.

Han har full forståelse for at folk kan bli redde når skogens konge er så tett innpå boligen.

– Vi anser det ikke som en politisak, viltnemnd er varslet og får utfordringa, sier han.

Operasjonsleder regner med at de har noen triks i ermet for å få elgene vekk fra huset.

Da nyheten om de nær- gående elgene ble lagt ut på nett sent søndag kveld, fikk Tom Rune raskt respons.

– Jeg har fått noen bestillinger på elgkjøtt, fleiper han.

Lille Kajsa reiser seg opp i sprinkelsenga, mens den pensjonerte utstillingshunden Doffen bryr seg ikke i det hele tatt opp elgoppstyret – og slapper av nedom sofaen.

– Man må ha litt humor i dette. Det er komisk at elgene er blitt rikskjendiser, legger Tom Rune Nykvist Klykken til.