Rammetillatelsen er på plass for paviljongen på Klompen

Byggestart i april

Onsdag ga politikerne klarsignal til at den nye utsiktspaviljongen på Klompen kan bygges.

Klompen panorama: Omtrent slik ser arkitekten for seg at byens nye utsiktspunkt som skal «henge» i løse lufta kan bli seende ut. SKISSE: ARKITEKTKONTORET BLOM 

BYGGESTART: Arkitekt Roy Blom (til venstre) og initiativtaker Bjørn Terje Smistad ser fram mot byggestart. 

arkiv

NAMSOS: – Vi gikk enstemmig inn for søknaden, men det ble føyd til et punkt om at det må settes opp et toalettilbud, og vi ber også rådmannen legge fram en plan for trafikkavvikling til og fra Klompen, sier Kåre Kvåle, utvalgsleder i Plan, byggesak og teknisk drift i Namsos kommune.

Ubebygd i 70 år

123 år etter at det første bygget kom på plass på Bjørumsklompen i Namsos, ser det nå ut til at byen får et nytt og svært synlig «signalbygg» på det 114 meter høye byfjellet.

Det første huset på Klompen ble ifølge kilder oppført allerede i 1893. Den gangen var det turistforeninga som sto bak.

Senere fikk avholdsbevegelsen IOGT (International Organisation of Good Templars) festet tomt på Klompen. Det ble anlagt veg opp og bygd en avholdskafe på toppen omkring midten av 1930-tallet. Den forsvant med krigen.

Fjellet har også vært bebygd med diverse vakttårn og konstruksjoner tilhørende den tyske okkupasjonsmakta, men siden frigjøringa i 1945 har Klompen vært ubebygd. Avholdsbevegelsen hadde planer om bygge opp igjen kafeen etter krigen, men de siste 50–60 årene har passert uten at noen av mange gode tanker og ideer har blitt realisert.


Byggestart i april


Arkitektkontoret Blom As har utviklet Klompenpaviljongen som er en gave fra næringslivet til byens befolkning i forbindelse med Namsos bys 170 års jubileum i fjor.

– Målet er å bygge paviljongen i løpet av april/ mai, sier arkitekt Roy Blom.

Han forteller at nå som rammetillatelsen er på plass, kan de gå videre med selve byggeprosjektet.

– Det har vært stor interesse og mange som ønsker å være med på gjennomføringa. Nå handler det om å få samordnet alle gode krefter og komme i gang med bygginga, sier Blom.

– Vi arbeider med å få plass de siste brikkene i finansieringa og regner med å være i mål om kort tid, sier Bjørn Terje Smistad som var mannen bak ideen om en utsiktspaviljong.

Den offisielle åpninga er planlagt til søndag 5. juni.

– Datoen er valgt med tanke på å overrekke gaven som en avslutning av 170 års jubileet, sier Smistad. For tirsdag 7. juni fyller Namsos by 171 år.