Innstilling med bismak?

arkiv

NA mener:


Fylkesrådet i Nord-Trøndelag forslår en tredeling av eierskapet i NTE. 75 prosent etter innbyggertall, 15 prosent etter naturkapital og ti prosent fordelt likt på kommunene. Prinsippet om en tredeling er riktig, men fordelingen her betyr i praksis at det likevel er de største som får mest.

Ap-politikerne og fylkesrådsleder Anne Marit Mevassvik i Fylkesrådet har ikke stått imot presset fra ordførerne som har hylt mest i denne saken. Det er ordførerne fra de fire mest folkerike kommunene, som i denne saken bruker samme retorikk som høyrepolitikere fra mer sentrale strøk. Sp-ordfører Bjørn Arild Gram på Steinkjer har moderert seg noe og kalt utspillet sammen med de andre tre store uklokt , men kollegene i Levanger, Verdal og Steinkjer står fortsatt steilt på sitt. Kjøttvekta skal telle mest og det er uvesentlig hvor verdiene skapes - bare en får mest selv.

Med hele 75 prosent fordeling ut fra innbyggertallet, er det klart hvor framtidige inntekter fra utbytte vil havne. Hos de mest folkerike kommunene. For Steinkjer kommune er forslaget som å vinne i Lotto, de får størst eierandel - og de har i tillegg 300 arbeidsplasser knyttet til NTE innenfor kommunegrensa.

NA har tidligere skrevet at politikk handler om å fordele ressurser. Fylkestinget har over tid vært en garantist for at utbyttet fra NTE er blitt fordelt på en måte som kommer alle i fylket til gode, store som små. Ordførerne i de fire største kommunene var de første til å fravike dette prinsippet – nå følger fylkesrådet etter. Det er et svik og respektløst mot kraftkommunene i Namdalen og Meråker i sør.

Det er oppsiktsvekkende at fylkesrådsleder Mevassvik ikke er i stand til eller vil svare på spørsmål fra Trønder-Avisa om hvorfor ikke fylkeskommunen kunne ha forholdt seg til samme fordelingsnøkkel til vertskommuner som staten legger opp til. Hun skjuler seg bak at det får kommunene selv får uttale seg om. En må kunne forvente at en fylkesrådsleder skal kunne ha uttalt seg om det.

Til NA sier ordfører Stian Brekkvassmo (Ap) at for Namsskogan kommune ville det ha vært mer lønnsomt om staten hadde overtatt NTE. I denne saken er det av stor betydning at Namdalen står samlet og viser muskler – hvor man ser verdien av fellesskapet og står opp mot griskheten som råder sør for Asphaugen.