Nedmonteringa på Nexans i gang

– Vi lever på galgenhumor for tida

Denne uka startet et innleid firma med å demontere ei av maskinene på Nexans. For mange ansatte er det nå de skjønner alvoret i nedleggelsen av industribedrifta.

Ansatte på Nexans: Fra venstre: Per Marsfjell, Edvin Mansæterbak, Ketil Sørhøy, Robert Rogne, Arnt Haugum, Anders Skevik, Steinar Gangstad, Åge Ivar Årsandøy, Rolf Inge Olsen, Robert Hunnestad og Ellen Arntsen. FOTO: BJØRN TORE NESS 

arkiv

NAMSOS: – Nå er det alvor. Vi har snakket om det ei god stund, men det er nå det virkelig skjer, forteller Steinar Gangstad.

Rundt lunsjbordet på Nexans i Namsos diskuterer de ansatte hvor lenge de har jobbet i bedriften, hvordan utviklinga har vært og når dørene til Nexans stenger for godt.

– Vi har alltid hatt et lite håp om at noe skulle skje, men det håpet har vært veldig lite, sier Gangstad.


Humor et viktig middel


Selv om det bare er drøye fire måneder til alle de 65 ansatte må forlate det kjente Nexans-bygget i Namsos, holder staben en lett og humoristisk tone rundt bordet i kantina.

– Det er blitt en del galgenhumor denne uka. Spesielt etter at de begynte å plukke ned den ene maskina, forteller Robert Hunnestad.

"Vi har alltid hatt et lite håp om at noe skulle skje, men det håpet har vært veldig lite".

Steinar Gangstad
Mister jobben på Nexans

Mandag ble de første delene av SNO-maskina – som bearbeider ferdige kabler – plukket fra hverandre. Samme dag hadde de ansette også møte med kommunen, Nav, LO, Sparebank 1 SMN og Fellesforbundet.

Les også:

– Vi finner ei løsning og skal være med å bidra

Banksjef Ole Anders Olsen i Sparebank 1 SMN var klar i talen da han snakket med ansatte i Nexans.

– Rådmann Gunnar Lien i Namsos var veldig opptatt av at det ikke skal bli boliger ut av tomta og bygget – men beholde bygningen og skape arbeidsplasser, forteller Edvin Mansæterbak.


Positivt møte


Mansæterbak og de andre ansatte som møtte NA torsdag forteller de fikk mye ut av møtet tidligere i uka.

– Fellesforbundet orienterte blant annet om hva som skjer når alt er ferdig her, og litt rundt AFP og medlemskapet, forteller Hunnestad.

30. juni er siste arbeidsdag på Nexans, og flere ansatte har allerede fått seg ny jobb.

– Det er vel rundt 15 personer som har fått seg ny jobb eller har tilgang på ny jobb fra 1. juli. I tillegg er det en del som har startet på ulike kurs, forteller Mansæterbak.

Nexans-konsernet stiller med en kurspakke på 40.000 kroner til alle ansatte.

– De har vært veldig ryddig i prosessen. Det har hele tida vært interesse for å få til ei god løsning, forteller han.

– Gjennomsnittsansienniteten på Nexans i Namsos er på 25 år, og det sier litt om at folk ikke slutter i jobben, legger Hunnestad til.


– Naturlig å være bitter


Det var 12. juni i fjor at det første forslaget rundt nedleggelse av Nexans kom opp. Siden da har det vært mye spekulasjoner blant de ansatte.

– Det var mye uvisshet og lite informasjon. Vi snakket mye sammen rundt nedleggelsen og spekulasjonene florerte, forteller Åge Ivar Årsandøy.

– Er dere bitter på at fabrikken legges ned?

– Det er naturlig å være bitter, men vi må ha to tanker i hodet samtidig. Den ene er bitterhet, mens den andre tanken er at vi må komme oss videre og se framover, forteller Mansæterbak. Nå er det snakk om måneder før fabrikken i Namsos, som ble etablert i 1978, blir helt tom.

– Det har vært en fantastisk arbeidsplass, er de ansatte enige om.