Feirer ti år som skuterforhandler

To snøfattige vintre på rad holdt på å sette snøskuterforhandler Lornts Åstrand i Harran på bar bakke bokstavelig talt.

OMBYGGING: Lornts Åstrand satser på å være ferdig med ombygging av butikken til han kan feire ti år som snøskuterforhandler i Harran i mars. FOTO: BJØRN TORE NESS 

PÅ SLEP: Tilhengere fra kjente leverandører som 4P og Brenderup er blitt et stort satsingsområde for Åstrand Scooter og ATV. 

arkiv

HARRAN: – Det har vært noen utrolig tøffe tak, men nå ser vi framover og satser på nye merker og breiere sortimentet, sier Lornts Åstrand i Åstrand scooter og ATV i Harran.


Snøen som aldri kom


Det er hektisk aktivitet i butikken når vi stikker innom.

– Vi må ha mer plass og utvider selve butikklokalet, og flytte litt om på ting for å få inn mer varer, smiler han, før han legger fra seg hammeren og byr på kaffe.

Det er ingen selvfølge at Åstrand scooter og ATV den 6. mars kan markere at det er ti år siden Lornts startet å selge snøskutere på bensinstasjonen i Harran og i løpet av noen år bygde seg opp til å bli en av de største leverandørene i Midt-Norge.

– Det meste gikk liksom av seg selv, sier Lornts.

Smellen kom for et par vintre siden. Vinteren 2013 ble snøfattig, noe som ikke er spesielt hyggelig når du selger snøskutere. I tillegg gikk bensinstasjonen han også driver dårligere enn budsjettert.

Vinteren 2014 måtte derfor bare bli bedre. Det skjedde ikke.

– Én vinter kunne vi tålt og vegarbeidet er ingen unnskyldning, men det ble for mye på en gang, sier han.

Da snøen uteble også i 2014 var det nesten kroken på døra.

– Vi bokførte et underskudd i 2014 på 2,2 millioner kroner og egenkapitalen gikk tapt, sier han nøkternt.

– Hvorfor låste du ikke døra?

– Fordi jeg har tro på å skape arbeidsplasser og aktivitet selv om vi bor på bygda. Jeg er glad i bygda mi og har lyst til å bidra til at det skjer noe positive ting her, og når du har 10–12 stykker som mottar lønn kan du ikke gi opp, sier Åstrand.

Men det kostet. Han selv jobbet mer og mer, og fikk mindre og mindre igjen og etter hvert måtte han måtte få hjelp til å berge butikken og arbeidsplassene.

Åstrand sier han har mye å takke Arnt Olav Gartland for, som tok på seg oppgaven som daglig leder i ett år for å snu trenden, men også banken og lokale samarbeidspartnere som har bidratt til å snu underskudd til overskudd. Regnskapet for i fjor er ikke sluttført, men ligger an til i overkant av en million i overskudd.

– Vi landet også en del nye avtaler i løpet av fjoråret, slik at vi har flere nye bein å stå på.

Kawasaki motocross og vannskutere blir et nytt område. Han har også satset stort på tilhengere og i tillegg kommer båtmotorer, fritidsbåter, skogbruks- og hageredskaper, klær og utstyr.

– Én butikk, fire sesonger. Da handler det om å tilpasse seg og tilby kvalitetsmerker folk vil ha, smiler han.


En ny vinter


På mange måter opplever Åstrand scooter og ATV en ny vinter.

– Jeg holdt pusten omtrent til de første snøfillene falt denne vinteren, men nå ser ting bra ut på skuterfronten og også fordi vi har gjort andre grep i forhold til lagerbeholdning og bestillinger for å unngå en ny smell.

Samtidig har det skjedd mye omkring regelverk og bruk av snøskuter. Åstrand sier at den tilrettelegginga som nå skjer i kommunene med godkjente løyper for rekreasjonskjøring har gitt fart i salget.

– Akkurat nå har jeg bare én bruktskuter inne, men har noen på veg inn, sier han.

– Hva er det heteste akkurat nå?

– Pent brukte touringskutere hvor hele familien kan være med på tur.

Men mange er også på utkikk etter nye maskiner. Kjøretøy hvor Åstrand har en finger med i spillet.

De nye Artic Cat Bearcat 3000- og 7000-modellene er populære,

På dem har Åstrand kommet med ideen til en forbedring av understellet. En idé som var så god at fabrikken satte den i produksjon.

– Jeg kan vel trygt si at det ser lysere ut enn på lenge. Nå håper jeg bare snøen blir liggende til i april, sier han.