Ingen skam å bytte...

Det er fortsatt «ingen skam å snu», men de nye fjellvettreglene skal også få folk til å sjekke skredvarselet og å ta mer ansvar for at fjellturen går trygt for seg.

REVIDERTE REGLER: Det er fortsatt ni punkter i Fjellvettreglene, og fokuset rundt skred er mer vektet i de nye reglene. Her får du i hvert fall de nye fjellvettreglene anno 2016, så er det bare å ønske god tur! Tegning: Knut Høihjelle 

arkiv

NAMSOS: Fjellvettreglene, som først ble kalt «Fjellreglene», ble innført etter en rekke ulykker og dødsfall i påska 1950. Etter nok en ulykkespåske i 1967, lanserte Den Norske Turistforening og Røde Kors kampanjen «Velkommen til fjells, men ta ansvaret selv».

Fjellvettreglene har siden den gang blitt en del av den norske kulturarven – men det er mye som er endret siden femtitallet. Vi går andre turer, har annet utstyr og kunnskapen blant folk flest har endret seg. Derfor har Røde Kors og DNT nå revidert fjellvettreglene.

Andreas Håtveit, som er en av tre kjendiser som fronter de nye Fjellvettreglene, har fått et nytt forhold til fjellvett og det å ta risiko etter at han ble småbarnspappa.

– Det er viktig å ikke begi seg ut på noe man ikke kan godt nok, forteller han.


Ber folk ta ansvar


Mens man før ble rådet til ikke å legge ut på tur alene og uten trening, heter det nå at du skal tilpasse turen etter evne og forhold. Målet er at folk selv skal ta mer ansvar for sikkerheten på tur.

Og formuleringer som «lytt til erfarne fjellfolk» og «grav deg inn i snøen om nødvendig» er ikke lenger med, selv om det ikke nødvendigvis er feil å gjøre dette.

– Regelen er nå «Spar på kreftene, og søk ly om nødvending». Det er ikke alltid det er mulig å grave seg ned i snøen, men vi oppfordrer også til å ta med en vindsekk og turutstyr som kan redde liv, sier fjellklatrer Cecilie Skog, som har vært med på å utforme de nye reglene.


Mer om skredfaren


I de nye Fjellvettreglene er punkt nummer seks om skred helt nytt.

– Særlig dette med skred var ikke tydelig nok i de gamle reglene. De nye reglene er mer pedagogiske, sier generalsekretær Åsne Havnelid i Røde Kors.

Styreleder Berit Kjøll i DNT ser også at nordmenn har bedre utstyr enn før.

– Tur i fjellet har fått en utrolig popularitet, og mange har skaffet seg toppturutstyr, men kanskje ikke har den respekten for å ferdes i fjellet, sier hun.


De nye Fjellvett-reglene fra 2016
Planlegg turen og meld fra hvor du går.
Tilpass turen etter evne og forhold.
Ta hensyn til vær- og skredvarsel.
Vær forberedt på uvær og kulde, selv på korte turer.
Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre.
Ta trygge veivalg. Gjenkjenn skredfarlig terreng og usikker is. (Helt nytt råd)
Bruk kart og kompass, vit alltid hvor du er.
Vend i tide, det er ingen skam å snu.
Spar på kreftene, og søk ly om nødvendig.De gamle fjellvett-reglene fra 1952
Legg ikke ut på langtur uten trening.
Meld fra hvor du går.
Vis respekt for været og værmeldingene.
Vær rustet mot uvær og kulde, selv på korte turer. Ta alltid med ryggsekk og det utstyret fjellet krever.
Lytt til erfarne fjellfolk.
Bruk kart og kompass.
Gå ikke alene.
Vend i tide, det er ingen skam å snu.
Spar på kreftene og grav deg inn i snøen om nødvendig.