Mangel på demokrati i Grong?

arkiv

Etter et raskt søk i store norske leksikon kan man raskt finne en kortfattet forklaring på ordet demokrati. Demokrati er en styreform der folket deltar i viktige beslutninger, i motsetning til for eksempel et diktatur der en person styrer alene. Min oppfatning har hele tiden vært at vi i Norge lever i et demokrati, altså at folket skal få ta del i viktige beslutninger.

I Grong, som i alle andre kommuner i Norge, bør det derfor også være et demokratisk styre, noe som det i teorien skal være. Vi stemmer tross alt hvert fjerde år. Derfor er det med forundring jeg lurer på om de som sitter i styre og stell for Grong har glemt at de representerer en hel kommune?

Vi er inne i en tid der det er store planer om kommunesammenslåing. Jeg ser til flere kommuner rundt oss der det arrangeres folkemøter for å lufte hva som er best for kommunen. Dette er jo ikke nødvendigvis et enkelt valg, men er det ikke da enda viktigere at folket blir hørt? Det er tross alt vi som skal bo i storkommunen, bør vi ikke da få muligheten til å være med i diskusjonen? Det virker som om arbeiderpartiet allerede har bestemt seg for retning uten å høre hva folket mener.

I NA for en tid tilbake var ordfører ute og snakket om planen for flyktningeboliger i det nye byggefeltet på Bergsmo. Det var snakk om åtte nye boliger til å huse flykninger. Dette er vel i ettertid vedtatt? Det jeg lurer på er når vi som bor på Bergsmo ble spurt om dette? Ble vi noen gang spurt om hva vi synes om å få nye landsmenn som nærmeste nabo? Og før sosialistene springer til skyttergravene sine og fyrer løs om rasisme, slapp av, dette er ikke et angrep på våre nye landsmenn. Det er snarere en bekymring for hva betydningen av flyktningeboliger vil gjøre for Bergsmo som grend. Vi har allerede flere nye landsmenn i nabolaget, og jeg frykter at for mange flykninger prosentvis i en liten grend hindrer integreringen. Samtidig frykter jeg at grenda står igjen som den store taperen i forhold til å tiltrekke seg utflyttet ungdom og andre som kunne tenke seg å bosette seg her og stifte familie.

Slik som jeg har forstått det har kommunen brukt mye penger på boligfeltet på Bergsmo, og tomtene på Bergsmo var vel i utgangspunktet tiltenk familier. Kommunen reklamerte for nærliggende skole noe som selvfølgelig ikke gjelder lenger siden skolen ble nedlagt kort tid etter noe som påvirker tilflytningen til Bergsmo. Mange av oss som allerede har bosatt oss her og etablert oss med familie var i utgangspunktet imot skolenedleggelse før skolen på Mediå står ferdig. Bergsmo skole ligger flott til i rolige omgivelser, det er et eldorado for viltre småskoleunger med et fantastisk uteområde. Allikevel velger kommunen å legge den ned før skolen er ferdig på Mediå.

Det føles som om vi som er beboere på Bergsmo blir overkjørt gang på gang. Dette gjelder også voksenopplæringen som holder til i den nedlagte skolen på Bergsmo. Jeg har vært skeptisk. Tross alt leverer jeg ungen min i barnehagen som ligger rett ved siden av hver morgen, og til høsten skal minstemann også dit. Ungene våre er det mest dyrebare vi har, og vi må bare stole på at dette er gjennomtenkt og at det er trygt for dem. Kan jo slenge med her at en annen bekymring jeg har er at Grong kommune er dårlig på bemanning i barnehagene (i forhold til store deler av landets kommuner).

I det store og det hele vil alt dette påvirke tilflytningen til Bergsmo, og verdier på hus vil med all sannsynlighet synke. Mange hadde satt pris på mer informasjon og muligheten for å si sin mening før ting bare ble vedtatt over hodet på oss.