Dyretragedie i Namsen

Ti elger druknet på få dager

Elg på trekk hopper ut i råka i Namsen ved Rossetnes. Bare unntaksvis klarer de å komme seg opp på andre siden.

DØDE I ELVA: Ti elger har enten druknet eller blitt avlivet etter at de har hoppet ut i råka i Namsen ved Rossetnes i Grong. Foto: Brit-Agnes Buvarp 

KOMMER SEG IKKE OPP: Iskanten går så langt ut i elva at elgen ikke når bunnen. Den får ikke fraspark nok til å komme seg opp på isen. 

arkiv

GRONG: – Det er forferdelig å se på. Elgene kommer nesten rett over gårdsplassen vår, og hopper i elva. Det er vi i og for seg vant med å se, men slik isen er nå kommer de seg ikke opp på andre siden, og de drukner, sier Ine Rossetnes som de siste dagene har sett flere elger bøte med livet i kampen mot det kalde vannet.


Mye elg


– Når snøforholdene er ugunstige, slik de er nå i vinter, er det mye elg som samles i området her, sier Solfrid Rossetnes som er jaktleder i elglaget på Rossetnes.

– Vanligvis er det enkelte områder der isen er så sterk at de kommer seg over Namsen, men i år er råka så lang at de prøver å svømme over. Så langt vi vet er det ti elger som til nå har druknet eller blitt avlivet av viltnemnda.

Folk rundt elva følger nå med på hva som foregår i råka.

– Det har vært mange tragiske møter oppe på brua der vi har stått og sett på elgen som ikke kommer seg opp av vannet, forteller Ine Rossetnes som bor bare noen få meter fra elva og har fulgt dramatikken nærmest fra stuevinduet.

– Torsdag så vi seks elger ute i elva samtidig. Jeg filmet litt, men det var så tragisk å se på at jeg måtte slutte.


Les også:

Brannvesenet kom elgene til unnsetning

Etter å ha hentet inn gode råd fra flere ble det til slutt gjort en henvendelse til det lokale brannvesenet som stilte med mannskap for å sage hakk i iskanten slik at elgen skal få en plass å komme seg opp på land.

For dypt


Isen som ligger ut fra bredden på begge sider er så brei at elgen ikke når bunnen inne ved iskanten.

– Råka går akkurat i den dypeste delen av elva. Når elgen skal opp på andre siden, får den ikke fotfeste slik at den får kommet seg opp på iskanten ved land, sier Ine.

Hun og flere andre sto og så på ei elgmor med to kalver som lå i elva.

– Mora klarte til slutt å komme seg opp på isen, men det gjorde ikke kalvene. Morsinstinktet slo inn og mora kastet seg ut i elva igjen for å være sammen med kalvene. Alle tre druknet til slutt, forteller hun.

Langs hele elva vises flekker på iskanten der elgene har prøvd å komme seg opp uten å lykkes.


Følger situasjonen


– Vi følger situasjonen ganske tett, og har vært engasjert for å finne ut hva vi skal gjøre for å stoppe dette, sier Jon Vongraven i viltnemnda.

Torsdag var de på plass ved elva og avlivet to av elgene som ikke kom seg opp.

– Jeg er veldig redd for at dette ikke stopper nå. Finner vi ikke løsninger snart vil flere elger omkomme, sier han.

Også i kommunen har de vært engasjert for å finne metoder for å prøve å berge de elgene som har gått i elva.

– Vi regner med at det er flere som kommer til å prøve å komme seg over. Det er veldig mye elg på Rossetnes, og noen av dem vil nok gjøre et forsøk på å komme seg til den andre siden av elva. sier Brit-Agnes Buvarp i Grong kommune.

Hun har selv vært på stedet og sett elgenes kamp for å overleve.

– Vi har forhørt oss litt rundt for å få innspill til hva vi kan gjøre, og noen gode forslag er det kommet, sier hun.