Museal flatbrødbaking

Flatbrødbaking er en gammel tradisjon som nesten er forsvunnet. I helga var det oppfrisking av kunsten på Rørvik.

STEKETEKNIKK: Kursholder Anne Røde (til høyre) viser Eva Sydskjør, med ryggen til, og Ragnhild Fiskum noen triks med steking av flatbrød. FOTO: Anne Grete Walaunet 

DEN VIKTIGE KJEVLINGA: Det å få flatbrødleiven tynn nok er viktig. Da blir brødet så tørt under steking at det holder seg veldig lenge. Her er det kursdeltaker Liv Schjelderup og formidler Anne Røde ved Helgeland museum avd. Sømna som prøver seg. 

BRØD FOR TRANSPORT: I gamle dager ble flatbrød kalt bare brød.Det var den viktigste kilden til melmat for veldig mange. Kursholder Anne Røde viser hvordan man la brødet firedobbelt for å bruke det som en tallerken. 

arkiv

RØRVIK: – Alle damer måtte beherske kunsten å bake flatbrød i gamle dager. Det er fra den tradisjonen det i enkelte områder fremdeles gis kjevle i bryllupsgave til damene, sier kursholder Anne Røde som til daglig er formidler på Helgeland museum avdeling Sømna bygdetun.

– Flatbrødet er en fantastisk måte å konservere mel på. Et godt lagret flatbrød holder seg på årsvis, forteller hun.

Kurset var et samarbeid mellom Folla Kystlag og Museet Midt, Kystmuseet, og støttet av Studieforbundet kultur og tradisjon, og det hele foregikk i ærverdige omgivelser på Berggården.

– Det er veldig viktig at organisasjoner som dette går sammen om å holde oppe tradisjoner som flatbrødbaking. Ellers vil de forsvinne for godt, sier instruktøren.

Enda viktigere er det å ta vare på tradisjonen med å bake av de melsortene vi hadde da flat- brødet var et ledd i overlevelse.

Lærte mye

– Det var et spennende møte med en tradisjon og en historie som ikke ligger langt tilbake, men som vi nesten har glemt, sier arrangør og kursdeltaker Anne Grete Walaunet.

Ni driftige damer svingte kjevla så melskya sto.

– Særlig nå med Skreifestivalen like om hjørnet, var det moro å se koblinga til fiske. Vi fikk blant annet ei innføring i hvordan de før i tida brettet flatbrødet firedobbelt. Det var en teknikk for at det skulle være lettere å ta flatbrød med seg ut til fiskeværene her i Namdalen og til Lofoten. Da ble også brødet så stivt at det kunne brukes om tallerken, sier Walaunet som ikke utelukker at det kan bli flere kurs om denne gamle mattradisjonen.