Nye eiere kjøper ikke NTE-strøm

De fire største kommunene i fylket kjemper en hard kamp om å få eie mest mulig av NTE. Men å kjøpe strømmen sin hos NTE? Nei, det har de ikke gjort siden 2011.

NTE-eierskapet: Verdalordfører Bjørn Iversen (fra venstre), Bjørn Arild Gram, ordfører i Steinkjer, Ivar Vigdenes, ordfører i Stjørdal og Levanger-ordfører Robert Svarva vil gjerne eie i NTE, men kjøper ikke strøm fra sitt eget framtidige selskap.tegning: Knut Høihjelle 

arkiv

STEINKJER: – Et klassisk eksempel på forskjellen mellom liv og lære. Dette er en typisk felle å gå i for å svekke eget omdømme.

Det sier omdømmeekspert Jarle Aabø når han får høre om Steinkjer, Stjørdal, Levanger og Verdals kundeforhold til NTE.

For «de fire store» som akkurat nå ligger an til å få eie nesten halvparten av kraftgiganten har ikke kjøpt en eneste kilowatt-time med strøm hos NTE på over fire år. De kommer heller ikke til å kjøpe noe i år heller. Kontrakten med Trønderenergi løper nemlig ut året.

At de fire ikke handler kraft hos NTE, betyr ikke at de ikke ønsker å eie selskapet. Ordførerne har gått knallhardt ut og nærmest lovet bråk dersom ikke Fylkestinget fordeler det framtidige eierskapet etter kommunenes folketall.

Vil bli storeiere

En slik fordeling vil gi de fire største kommunene 58 prosent av aksjene i NTE. Mens store kraftproduserende kommuner som Grong, Røyrvik og Namsskogan kun vil sitte igjen med et par prosent av aksjene.

Et argument for dem som ønsker å fordele etter folketall, har vært at det er innbyggerne, gjennom det å være kunder, som har bygget opp selskapet.

NA ønsket derfor å finne ut om fylkets 23 kommuner – altså de som skal eie NTE når trøndelagsfylkene slår seg sammen i nær framtid – er gode kunder av selskapet.

15 er NTE-kunder

Det vi fant ut, er at Flatanger, Fosnes, Grong, Høylandet, Leka, Leksvik, Lierne, Namdalseid, Namsos, Namsskogan, Nærøy, Overhalla, Røyrvik, Snåsa og Vikna handler kraft fra NTE via avtalen NTE har med fylkeskommunen.

«De fire store», og Inderøy, Verran, Frosta og Meråker handler hos Trønderenergi.

Det er dette paradokset Jarle Aabø peker på.

– De har rett og slett skutt seg selv i foten, mener Aabø.

Det er ordførerne i de fire kommunene langt fra enig i.

«Svaret på det må være at jeg ikke forstår spørsmålet», svarer Stjørdals ordfører Ivar Vigdenes (Sp) i en e-post når vi endelig oppnår kontakt med ham.

Han har til nå vært den fremste talsmannen for «folketallmodellen», men ønsket mandag ikke å snakke med NA.

– Må ut på anbud

Han viser videre i sitt e-postsvar til at alle kommuner må legge kraftinnkjøp ut på anbud:

– Stjørdal kommune følger vanlige anbudsregler ved kjøp av kraft – noe som det ville vært svært oppsiktsvekkende om vi ikke gjorde, skriver Vigdenes før han poengterer at kraftprodusenten NTE selger kraft til børs, ikke til sluttkunder:

«Jeg forutsetter videre at i den grad NTE tjener penger på kraftsalg fra NordPool så er det ikke fordi NTEs kraftkunder betaler en markedsmessig overpris, men fordi de gjør det bedre enn andre tilsvarende kraftsalgsaktører. Som en likeverdig eier gjennom fylkeskommunen i dag er det i tilfellet noe jeg setter pris på.»

Vigdenes får full støtte fra ordførerkollegene i to andre storkommuner. Ap-ordførerne Robert Svarva (Levanger) og Bjørn Iversen (Verdal) peker begge på at de er forpliktet til å velge billigste leverandør.

– Du bør egentlig stille NTE spørsmålet; Hvorfor klarer de ikke å levere kraft til en lavere pris, sier Bjørn Iversen.

Vinner markedsandeler

– Vi anser oss som konkurransedyktige og har vunnet markedsandeler de siste åra. Blant annet vant vi en kontrakt som innebærer kraftleveranse til Rogaland fylkeskommune i fjor, svarer Frode Myrland, leder for kraftsalg og forvaltning i NTE Marked.

Han anslår at kontrakten med de åtte kommunene i sørfylket samt Tydal, Selbu og Malvik er med dagens rekordlave kraftpris er verdt cirka 25 millioner kroner i året.

Det betyr i så fall at Trønderenergi har hentet inn minst 100 millioner kroner på kontrakten så langt.

Steinkjers ordfører Bjørn Arild Gram (Sp) ønsket ikke å kommentere saken, og henviste til kommunens innkjøpssjef.