Tyskere på sykler Norge rundt uten mat og penger

Årets første sykkelturister

Vanligvis kommer de første syklistene når hvitveisa blomstrer. Men årets to første hardhauser slår vårblomstene med flere måneder.

KLAR FOR NESTE ETAPPE: De to frie sjelene Niklas Richelshagen og Andi Haas sykler rundt i Vinter-Norge. De sover gjerne under åpen himmel og maten finner de fra det vi kaster. 

LEVER ENKELT: De har med seg en bensinbrenner for å koke mat på, men vil helst ikke bruke den. I stedet lages maten på denne boksen. Da går det lite ved, og miljøet spares. 

FULL KLESTØRK: Utenfor butikken på Kongsmoen ble det rast og klestørk i sola for Niklas Richelshagen og Andi Haas. 

MYE UTSTYR: De har med seg mellom 60 og 70 kilo med utstyr. Og finner de en riktig god matkilde kan det plutselig bli mye mer. 

arkiv

KONGSMOEN: Tirsdag ettermiddag sto to sykler, en masse bagasje og to unge karer parkert utenfor Coop Marked på Kongsmoen. Utstyret var lagt utover for tørking, og karene drev og reparerte litt på den ene sykkelen.

– Du skjønner vi hørte på værmeldinga i går, og bestemte oss for å ligge ute. I natt snødde det, og vi har et behov for å tørke soveposene, sier Andi Haas som beskriver seg som en glad heimløs hippie.

Startet i Sør-Sverige

– Vi kom over til Sverige med ferga i slutten av desember. Så ga vi oss i veg nordover helt opp til Kiruna før vi tok over til Norge. Vi har vært innom Lofoten og Vesterålen før vi nå er på veg langs Kystriksvegen sørover. Vi skal innom Namsos, Trondheim og over Dovre, sier Niklas Richelshagen som i motsetning til sin kompis er førstereis på denne typen vintertur.

Den lange turen i vinterkulda har stort sett gått veldig bra.

– Vi har med et telt, men vi har nok brukt det bare en gang. Helst sover vi i uthus og i løer, og er det riktig fint så ligger vi under åpen himmel, forteller Andi.

Dumpster Diving

– Mat er ikke noe problem i Norge. Kjenner du uttrykket Dumpster Diving? For det er det vi gjør, sier Andi.

De letter rett og slett i søppelkassene til butikker for å finne mat som har gått ut på dato, men som ikke er ødelagt.

– Det er lett å reise på denne måten i det aller meste av Vest-Europa. Men i Norge er det ekstra lett. Vi har funnet så mye mat på turen at vi kunne vært 20 stykker med på turen, sier Niklas.

Det er relativt mange bager og sekker som knyttes fast til syklene når de legger av gårde.

– Vi har nok med oss mellom 60 og 70 kilo med utstyr, sier Niklas.

– Og så kan det plutselig bli veldig mye mer hvis vi kommer over en skikkelig matkilde, sier Andi med et lurt smil.

Hvorfor vintertur?

Det spørsmålet de fleste stiller de to er det enkle: Hvorfor?

– For meg er det veldig enkelt. Jeg blir fort veldig lat når jeg ikke er ute og sykler. Det vil jeg ikke, sier Andi.

– I tillegg er det et viktig moment for meg at jeg vil teste kroppen. Finne ut hva den tåler, og bli bedre kjent med den, forteller Niklas.

Og det har han fått på turen. De forteller om dager på sykkelsetet med 25 kuldegrader, og om andre dager det har blåst så mye at de har blitt feid av vegen.

Redder verden

– Det vi prøver på med denne turen – og nesten alt annet vi gjør – er å prøve å åpne øynene til folk. Vi blir stadig flere folk på kloden, og det gjør at det stadig blir mindre plass. Vi prøver å leve med naturen i stedet for mot den. Det er slik jeg tror vi kan klare å berge menneskeheten, sier Niklas.

Slik lever de heime i Tyskland også. Med lite penger, mat de finner og i hus satt opp av det andre kaster. Og de gjør det frivillig.