Her er det lov å taste bak rattet

Tirsdag åpnet fylkets første, og så langt eneste, tasteplass for dem som bare «må» trykke på mobilen mens de kjører bil.

TASTEPLASS: Tirsdag åpnet fylkets første tasteplass utafor Steinkjer. Nina Arnesen fra Gjensidige og distriktsleder Frode Tiller Skjervø i Trygg Trafikk mener det vil bedre trafikksikkerheten. 

arkiv

STEINKJER: – Det er et nytt tiltak som en del av arbeidet for bilførere som surfer og taster på mobilen mens de kjører, mer bevisste omkring det som utgjør en stor trafikkfare, sier fylkesleder Frode Skjervø i Trygg Trafikk.

Tasteplassen ved E6 utafor Steinkjer er den tredje i landet.

Fra før finnes det en ved Trengereid ved Bergen og på E18 utafor Grimstad. I løpet av noen dager vil også Oppdal få en slik tasteplass.

– På tasteplassen er det gratis trådløst internett, og dermed har jo folk ei god unnskyldning for å stoppe og ta en pause, sier han.

Dødsulykker

Et kort blikk på mobilen kan få katastrofale følger. Tall fra Trygg Trafikk viser at om du kaster du et blikk på mobilen mens du kjører i 60 kilometer i timen, noe som i forsøk har vist seg å ta oppmerksomheten bort fra vegen i rundt 1,4 sekunder, har du kjørt 25 meter uten å se på vegen. Å lese en SMS mens du kjører tar i gjennomsnitt 23 sekunder.

Statistikk fra årene 2005 til 2013 viser at mobilbruk i bil var en av årsakene til 29 dødsfall i trafikken. Andre undersøkelser har vist at 350.000 nordmenn innrømmer mobilbruk mens de kjører.

– Derfor er det viktig at du lar telefonen ligge, tasting og bilkjøring hører ikke sammen, og må du prate mens du kjører er det kun handsfree som gjelder, sier Skjervø.

Hold fokus

Det er Trygg Trafikk i samarbeid med forsikringsselskapet Gjensidige som står bak tasteplassene. De er en del av trafikksikkerhetskampanjen «Hold fokus» som ble rullet ut i fjor sommer.

– Kommer det flere tasteplasser i fylket?

– Først må vi gjøre oss noen erfaringer, men det er klart at vi har lange avstander og to store hovedferdselsårer, både langs E6 og Fv 17 som kan være aktuelle om det skal settes opp flere tasteplasser, sier han.

– Hjelper dette?

– Det er for tidlig å si noe om, men vi har fått gode tilbakemeldinger og målet er at dette skal være et bidrag til endret atferd i trafikken, sier han.