Statnett ett skritt nærmere ny linje mellom Namsos og Åfjord

Millionkontrakter venter

Utbygginga på Fosen betyr at Statnett fortsetter planlegginga med å bygge ny kraftlinje mellom Namsos og Åfjord. Målet er å starte arbeidet til våren.

Reiser master: Det vil bli satt opp mange master når det skal bygge ny kraftlinje mellom Namsos og Afjord. Statnett håper lokale entreprenører vil få flere av oppdragene.Arkivfoto: Bjørn Tore Ness 

arkiv

NAMSOS: Det betyr at flere lokale entreprenører vil få kjærkomne oppdrag de kommende åra.

I Statnett strekker man seg nemlig langt for at lokale tilbydere skal få oppdrag i anleggsperioden.

– Erfaringsmessig går et sted mellom 15-25 prosent av kontraktene til lokale og regionale entreprenører. I Statnett prøver vi å legge til rette for at lokale entreprenører skal få oppdragene når vi utformer anbudene, forteller kommunikasjonssjef Martha Hagerup Nilson i Statnett.

Avhengig av Fosen

Planlegginga av ny kraftlinje fra Namsos til Åfjord og fra Snillfjord til Surnadal har pågått ei god stund. I Statnett har målet hele tida vært at anleggsarbeidet skulle starte denne våren.

Men det har vært et forbehold: Vindmølleparkene på Fosen måtte også bygges ut dersom Statnett skulle sette i gang.

Og i går ble det altså klart at Norges største vindmøllepark blir en realitet. En nyhet man satte stor pris på i Statnett.

Milliardprosjekt

– Det var en god nyhet å våkne til. Dette er viktig for Trøndelag og for klimaet. Vi fortsetter nå arbeidet med å planlegge utbygginga. Nå bygger vi begge linjene som totalt vil koste mellom 2,9-3,75 milliarder kroner, forteller kommunikasjonssjefen som forteller at styret i Statnett vil få en beslutningssak for begge linjene i april/mai.

– Et sted mellom 1,8 og 2,4 milliarder kroner vil bli brukt på kraftledninga mellom Namsos og Åfjord, legger hun til.

Forsyningssikkerhet

Går alt som planlagt, begynner anleggsarbeidet allerede i mai. Nilson opplyser at de to kraftlinjene skal stå klar i løpet av 2019.

I tillegg er Statnett allerede godt i gang med å oppgradere kraftlinja mellom Klæbu og Namsos og kraftlinja fra Namsos via Namsskogan og videre opp til Nedre Røssåga like sør for Mo i Rana.

– Alle tre prosjekter bidrar til å øke forsyningssikkerheten i Midt-Norge, sier Nilson.

NTE solgte seg ut

Fram til i fjor var NTE også av prosjektet på Fosen. Men stram økonomi i selskapet førte til at de valgte å selge seg ut.

– Vi brukte 2015 til å gå gjennom alle prosjekter fordi vi hadde flere prosjekter enn penger. Konklusjonen ble blant annet å selge oss ut på Fosen for å få penger til andre prosjekter som Storås i Snåsa – som vi har startet å bygge ut. Alternativet var å bruke alle pengene våre på Fosen, sier energidirektør Kenneth Brandsås i NTE.