Kåre Skevik får hjelp av pensjonister til sitt nye bokprosjekt

Leter etter musikkhistorien i avisarkivet

De blar seg gjennom side etter side på jakt etter gode historier. Pensjonistgjengen er viktige støttespillere for Kåre Skevik (63) og hans bokprosjekt.

Imponert: Kåre Skevik (til høyre) setter stor pris på jobben som Svein Jakobsen, Ivar Teigen, Erling Aas, Sturla Opdahl og Øivind Ramstad utfører.FOTO: BJØRN TORE NESS 

arkiv

NAMSOS: Omtrent hver formiddag i halvannen måned har karene – alle over 70 år – møttes i kjelleren i Namdalshagen for å pløye gjennom avisutgavene til Felles-Avisa, NA og Nordtrønderen & Namdalen fra 1946 og framover.

– Nå har vi kommet til 1968. Vi har bladd oss gjennom barndommen og kost oss med ungdomstida vår, sier Øivind Ramstad og ler.

Hver gang de finner artikler og bilder fra musikkmiljøet i Namsos, fester de en gullapp på sida. Når jobben er gjort – og visene fram til i dag er gjennomgått – skal Kåre Skevik gå gjennom funnene og vurdere hva som eventuelt blir med i den nye boka.

– Jeg er imponert over jobben dere gjør, utbryter den tidligere Prudence-trommisen når han møter sine gode hjelpere i kjelleren.

Teamarbeid

– Jeg tenkte først å gjøre denne jobben selv, men da hadde jeg vel brukt tre måneder – minst, sier Skevik.

Boka – som akkurat nå har arbeidstittelen «Veien fra Namsos til Royal Albert Hall» – er en forlengelse av et digitalt oppslagsverk Skevik utarbeidet til åpninga av Rock City i 2011.

– Det endte opp som et skjematisk, nærmest leksikalsk, verk. Men nå skal jeg – i samarbeid med flere gode partnere – lage et litterært verk som tar for seg musikkhistorien i Namsos fra 1946 og fram til i dag, forteller Skevik som har degradert sin egen rolle fra «forfatter» til «redaktør».

– Prosjektet er et teamarbeid hvor mange gode krefter forenes for å gi Namsos den boka byen fortjener. Jeg har alltid vært fascinert av musikklivet i heimbyen, som ikke kan beskrives som annet enn helt fantastisk og enestående i norsk sammenheng, mener Skevik.

Ferdig i juni?

Skrythals Reklame er godt i gang med utforminga av boka, som blir i formatet 22x22 cm og på mellom 350 og 400 sider.

– Målet vårt var å bli ferdige til Åge inntar Royal Albert Hall 17. juni, men det er ikke sikkert vi rekker det innen da. Men uansett; vi finner alltids en passende dato for bokutgivelsen, sier Skevik.

Imens fortsetter kompisgjengen i kjelleren å pløye seg gjennom gamle aviser. De gjør dette helt frivillig og uten å kreve godtgjørelse.

– Det er en fornøyelig oppgave. Men vi kan ikke bli sittende og lese for mye – da roter vi oss helt bort med tida, sier Erling Aas.

Har du gamle bilder?

Som tidligere likningssjef i Namsos vekket Aas for øvrig interesse hos den gamle Prudence-trommisen.

– Det var ikke lett å leve av musikken vår, selv om vi turnerte og spilte stort sett hele året. Men da vi la opp etter konserten i Studentersamfundet i 1975, greide vi akkurat å gjøre opp gammel gjeld, sier Skevik.

Nå skal slike – og mange andre historier fra 70 år med musikkhistorie – inn mellom to permer, og krydres med bilder og faksimiler fra byens lokalaviser.

Og redaktøren tar gjerne mot godbiter fra andre:

– Hvis noen har plakater, bilder eller opplysninger som kan være interessante, så legg det igjen på NA, Scandic eller Skrythals, oppfordrer Skevik.