Cold Response gull verdt for cateringfirma

Sikrer årsomsetninga på en måned

I fjor omsatte Namsos catering for rundt tre millioner kroner. Nå skal selskapet levere mat og drikke for mellom to og tre millioner i løpet en hektisk måned!

Dollarglis: Kim Skålbones i Namsos catering er glad for avtalen som sikrer fullt kjør i Samfunnshuset under Cold Response. I går var salen full av amerikanske soldater til lunsj.FOTO: BJØRN TORE NESS 

NYTT KJØKKEN: Kjøkkensjef Kumudu Strømhylden får god hjelp av Ida Hildrum Skogås og andre elever fra kokk- og servitørlinja ved Olav Duun vgs. under øvelsen. 

Innleid hjelp: Karina Peter er innleid av Namsos catering under øvelsen for å gi soldatene den forpleininga som forventes. 

arkiv

NAMSOS: – Det er en kanonbra avtale for oss, legger ikke eier og daglig leder Kim Skålbones skjul på.

Han og staben, som er mangedoblet under den store forsvarsøvelsen Cold Response, har hektiske dager.

10.000 måltider

– Vi skal levere rundt 10.000 måltider fram til 15. mars, opplyser Skålbones.

Så langt er det kun amerikanske og canadiske soldater som har funnet vegen til Samfunnshuset for å innta både frokost, lunsj og middag.


  • Les også:

    Skarpladde våpen på Spillum

    HV-soldater bærer skarpladde våpen for å beskytte amerikanere og andre allierte i forkant av militærøvelsen Cold Response.


Men etter hvert vil tropper fra mange andre land busses til sentrum for bespisning.

– Forsvarsledelsen vurderte i utgangspunktet å sette opp en stor spisesal på Spillum-sida, men fant etter hvert ut at det var enklere – og billigere – og busse mannskapet hit til oss, sier Skålbones.

Onsdag formiddag var det rundt 80 soldater til bords i løpet av lunsjstida, men de ansatte skal etter hvert få større antall å forholde seg til.

– Vi kan ta rundt 350 personer her samtidig på middag, og på det meste skal 1.800 personer innta middag her en kveld samt frokost den påfølgende morgenen, sier Skålbones.

Den store avtalen har gjort det nødvendig både med kraftig oppbemanning samt omfattende investeringer i nytt kjøkken.

Ny kjøkkenavdeling

– Vi har vel brukt rundt 350.000 kroner til ny kjøkkenavdeling. Den kommer godt med senere også. Og så har vi heldigvis fått veldig god hjelp av dyktige elever fra kokk- og servitørlinja ved Olav Duun vgs., som bruker vinterferien til denne oppgaven, sier Skålbones.

– Er menyen bestemt på forhånd, eller der det opp til dere å avgjøre?

– Vi setter opp middagsforslag som godkjennes. Det går mye i norsk tradisjonskost, men de amerikanske styrkene som har vært her til nå, er ikke spesielt glade i fisk. Røykalaksen vi setter fram til frokost får stå i fred, for å si det sånn.

Kjøkkenet og serveringsstedet har blitt hyppig kontrollert de siste dagene.

– Her har både Næringsmiddelkontrollen, Mattilsynet og forsvarsledelsen vært involvert. Hygiene er alfa og omega når en slik storøvelse skal gjennomføres, og vi er veldig opptatt av å følge alle pålegg til punkt og prikke, sier Skålbones.

Leverer på bygda også

I tillegg til å servere soldatene i puljevis på Samfunnshuset, leverer Namsos catering rundt 1.500 måltider til mannskaper i både Overhalla og Grong.

– Cold Response betyr mye for oss, og vi benytter igjen andre lokale leverandører for å få logistikken til å gå opp. Til sammen utgjør dette et stort og viktig bidrag til namsossamfunnet, sier Kim Skålbones.

Under selve øvelsesfasen, den første uka i mars, blir det litt roligere for Kim & Co.

– Da skal soldatene være ute i felten.

Totalt deltar 15.000 i øvelsen.