Drev forebyggende arbeid mot Zika-viruset i Brasil

Snorre fra Rørvik kan være Zika-smittet

Mens Snorre Holand fra Rørvik drev forebyggende arbeid mot det fryktede Zika-viruset i slummen i Rio de Janeiro, kan han selv ha blitt smittet.

Mulig yngleplass: Prosjektleder i Futuro Rio, Snorre Holand, inspiserer vanntanker som mulige yngleplasser for mygg som bærer Zika-viruset. Det er slik han kan ha blitt smittet.   Foto: FUTURO RIO

MAT: Futuro Rio deler ut matkasser til de fattigste i favelaene. – Nå har vi også lagt inn myggmiddel i kassene, sier Snorre Holand. 

Venter: Christiane Monteiro på 30 år venter sitt andre barn. Hun har en gutt på 12 år fra tidligere, og bor i favelaen INPS, Bancarios i Rio de Janeiro. 

arkiv

NAMSOS/OSLO: Da han kom heim til Norge, fikk han en influensaliknende sykdom. Han har flere av de typiske symptomene på Zika: Kvalme, feber, kløe, utslett på kroppen, vondt i kropp og ledd.

Han tok derfor kontakt med Helsedirektoratet for å orientere om mulig Zika.

– De mente jeg burde teste meg, selv om jeg ikke var så veldig opptatt av det, sier Holand.

På Volvat-senteret i Oslo ble det tatt prøver for å eventuelt påvise Zika eller Dengue.

Deretter ble Zika-testen sendt til Sverige for under- søkelse, ettersom Norge ikke har mulighet til å foreta slike analyser.

– Det er ei drøy uke siden jeg ble testet, og jeg regner med å få svar om et par uker. Hvis det viser seg at jeg er Zika-smittet, er det ikke noe å gjøre. Det finnes ikke medisiner til å behandle viruset. Jeg regner med at jeg er blitt frisk når prøvesvaret foreligger, sier Snorre Holand.


Hjelpeorganisasjon


Rørvik-mannen er prosjektleder for hjelpeorganisasjonen Futuro Rio – som driver en skole for barn med tilhold i favelaen i Rio de Janeiro. Fem-seks ganger i året reiser han til Brasil.

– Jeg har vært i Rio i to uker og jobbet med forebyggende arbeid mot Zika-viruset i slummen, sier han.

Jeg har vært ganske eksponert for å bli smittet selv. Da jeg kom heim, så jeg de typiske symptomene. Det er som en kraftig influensa, beskriver han, som har vært indisponert et par dager.

Men når NA snakker med ham, er han på bedringens veg.


Bekymring


Bekymringa omkring spredning av Zika-viruset er først og fremst rettet mot gravide i første del av svangerskapet. Forskere hevder at det er en sannsynlig sammenheng mellom gravide mødre som har fått viruset og hjernesykdommen Mikricefali hos de nyfødte. I Brasil har det i det siste året blitt påvist mer enn 4.000 fødsler hvor barnet har Microcefali.

– Hvordan jobber dere i forhold til å forebygge Zika-smitten i slummen?

Holand forteller at arbeidet i det vesentlige har vært å distribuere myggnett til gravide i slummen, utdeling av myggolje og undersøkelse av vannreservoarer – tanker på tak.

– Vi tar en god del vannprøver rundt omkring i favelaene. I slummen har folk ofte åpne vanntanker på takene, som er en super utklekkingsplass for myggen, sier Holand.

Futuro Rio har også et samarbeid med lokale helsemyndigheter hvor personer fra helsestasjonen deltar med informasjon om hvordan den enkelte kan beskytte seg.

– Utenfra kan man få inntrykk av at Zika-viruset er den nye pesten. Hvordan takler den vanlige brasilianer det?

– Mitt inntrykk er at de ikke er redd for Zika. De takler det på en rolig og avbalansert måte. De er mer redd for effekten det har for turismen til sommerens OL i Rio, sier han, og fortsetter:

– Men opplagt er det en fortvilende situasjon for gravide, hvis det viser seg å være en sammenheng mellom myggstikk og Microcefali, hvor hodet krymper. Men når noe ikke er sikkert, blir det en del konspirasjonsteorier. Kunnskapsnivået er lavt. Når de ikke vet om det, er de ikke bekymret, sier Snorre Holand.