Første tur i skuterløypa

Lørdag åpner den første rekreasjonsløypa for skuterkjøring i Grong. Som en av de første utenom skuterklubben har vi testkjørt løypa.

KLART FOR SKUTERLØYPE: Fredag var tre karer fra Grong og Harran skuterklubb ute for å gjøre alt klart til åpning av den nye rekreasjonsløypa for skuterkjøring inn til Møkkelvatnet i Grong. Fra venstre: Øystein Solum med Nina Elisabeth Solum bakpå, Kåre Linmo og Imre Freland Linmo, og Odd Heia med Mattis Freland Linmo bakpå. 

arkiv

Related content 


(Se video fra hele kjøreturen i fortfilm lenger ned i saken)


GRONG: Skuterkjøring er pålagt strenge restriksjoner i Norge. For strenge, mener mange, og minst like mange mener reglene er altfor liberale.

Uansett hva man måtte mene om skuterkjøring, så er det åpnet for rekreasjonskjøring med skuter langs faste løyper.

Flere kommuner i Namdalen har jobbet hard for å legge til rette for slike løyper. Blant disse er Grong.

– Det har vært jobbet veldig bra fra kommunens side for å få til denne løypa som vi nå skal ta i bruk, sier leder i Grong og Harran skuterklubb, Øystein Solum.

Man kommer inn i løypa på Sagmoen like sør for Harran sentrum, eller man kan korte ned turen med å gå inn ved Nes rett på nordsida av Nesbrua.


LYKKE FOR HYTTEEIERNE: Det ligger mange hytter langs den nye traseen, og de er glade for at det nå blir mye enklere å bruke hyttene. En av dem er Jostein Ness som skulle inn til hytta si med utstyr, og stoppet for en prat med Øystein Solum på vegen. 

 

Siste forberedelser


Skuterklubben har ansvar for tilrettelegging og oppsyn med løypa, og fredag var tre mann fra klubben en tur inn i området for å gjøre de siste forberedelsene til den store åpninga. Da fikk NA være med.

Jeg har hatt snøskuter i veldig mange år. Den brukes til vedkjøring, kjøring av materialer til et pågående hytteprosjekt, og resten av tida står den parkert.

Så dette var første gang den 20 år gamle skuteren skulle på langtur.

Jeg møtte de tre karene fra skuterklubben på parkeringsplassen ved Nes. Der er det ryddet et stort område like ved der skuterløypa starter.


DET ER DETTE DET HANDLER OM: Rekreasjonskjøring med skuter er ifølge Odd Heia og Øystein Solum en måte å komme seg ut i naturen på. Det er å kjøre til et egnet sted, og ha det sosialt rundt et bål. 

Skuterne ble lastet, og vi gjorde oss klar for tur. Karene hadde med seg utstyr som skulle opp til en gapahuk ved Fiskløysvatnet, der den offisielle åpninga skal skje lørdag.

– Denne gapahuken ligger egentlig en drøy hundremeter fra traseen vi har lov til å kjøre. Reglementet tilsier at vi kan kjøre opp til 30 meter rett ut fra selve løypa, sier Solum.

De tok derfor kontakt med ordfører Skjalg Åkerøy for å høre om det var mulighet for å tillate kjøring helt bort til den flotte gapahuken.

– Det fikset han på rekordtid, og det gjør at vi kan ha den offisielle åpninga av skuterløypa der. Det vi skal gjøre i dag er å merke og rydde strekninga fra traseen og bort dit, og vi skal legge til rette der for at folk skal ha det trivelig. Her er det benker og bord, det er bålplass, og det ligger rett ved en flott fiskeplass. Derfor må vi ha med oss litt forskjellig.

Vi la i veg. Jeg som tredje ekvipasje på tur inn mot Fiskløysa.

Bak meg kom Solum med en slodd bak skuteren for å gjøre løypa så fin som overhodet mulig.


Inn i skogen


Løypa går både inne i skogen og i litt åpnere terreng.

– Det aller meste av skuterløypa er lagt til traktorveg eller til bilveg. Bare unntaksvis er vi utenfor disse.

Det gikk opp, og det gikk ned. Delvis så smalt at det var bare skuterbredda, og delvis var det så bredt at to skutere godt kan møtes.

– Vi synes løypa ligger veldig fint til i terrenget. Litt utfordringer er det enkelte steder, men samtidig er dette ei løype som alle kan kjøre. Men trenger ikke å være ekspert.


KLART TIL SKUTERÅPNING: I dag åpnes den nye rekreasjonsløypa for skuterkjøring i Grong. I går var skuterklubben ute for å gjøre alt klart til høytidelig åpning ved ordføreren. 

Vel framme ved Fiskløysa stoppet Odd Heia og Kåre Linmo for å gjøre klart til åpninga, mens Solum og jeg kjørte videre mot Møkkelvatnet.

For der ender løypa.

– Egentlig hadde vi en tanke om at den skulle gå videre herfra og ned til Gartland og opp igjen til Sagmoen , slik at vi fikk til ei rundløype. Men dit har vi ikke kommet ennå, sier Solum.

Også her er løypa delvis litt kronglete, men langt fra vanskelig.

– Det er ikke ei løype som innbyr til fart og tullkjøring. De som driver med den slags vil vi forresten ikke ha her heller. Like på andre siden av grensa mot Sverige er det store friområder der man kan kjøre villmann. For de med slike ønsker er det like bra å dra dit. Så får de som vil kjøre en tur i ro og mak i flott natur bruke denne løypa, sier Solum som forteller at de vil slå hardt ned på dem som ikke følger reglene.


Related content 

Bål og kafferast


Ved Fiskløysa var det meste klart til åpning da vi returnerte fra Møkkelvatnet.

Snøen var ryddet bort fra området vad gapahuken, og bålet var klart.

– Det er dette som er skutertur. Det er når man sitter ved bålet med en kaffe og litt å bite i at den virkelige trivselen kommer. Det tror jeg veldig mange av skutermotstanderne ikke helt forstår, sier Odd Heia etter å ha fyrt opp grillen.

– De tror vi kjører fram og tilbake hele dagen, og at vi lager masse leven. Men faktum er at vi kjører til et sted, og så slår vi oss til der for dagen.

Så veldig mye leven er det heller ikke.

– Vi så tre elger på tur opp. De var en drøy hundremeter fra sporet, og selv om de flyttet litt på seg ble de ikke redde. Da er det noe helt annet når man kommer på ski. Jeg var ute en tur på ski i dag tidlig, og gikk meg på en elg. Den ble betraktelig mer skremt enn de tre vi så fra skutersetet. Så lenge det er motorlyd blir de ikke redde, sier Solum som håper folk vil bruke tilbudet som skuterløypene er.

– Det åpner opp for et område som veldig få bruker om vinteren. Det synes jeg er positivt.