Uoppnåelige forventninger

Kroppsidealene vi daglig blir fôret med av media er med på å forme vårt syn på kropp. Men det som oppfattes som fint kan ofte være uoppnåelig, noe som igjen kan skape mange vanskeligheter hos ungdom.

LETT PÅVIRKET: - Om man ikke er klar over hvor enkelt det er å endre på bilder før de blir lagt ut, er det ikke rart man blir påvirket, sier helsesøster i Høylandet kommune, Lena Almås. 

arkiv

GRONG: De fleste av oss har et ønske om å føle oss bra nok og å være lykkelige. Men er det ikke nødvendigvis store pupper og en slank midje som oppfyller dette ønsket.

- Nettopp fordi folk som blir sett på som vellykket mange ganger er pene og slanke, kan man bli påvirket til å tenke at man selv blir mer vellykket bare man for eksempel er litt tynnere eller har en finere nese, sier helsesøster på Høylandet, Lena Almås.

Selvbilde

Om noen sliter med dårlig selvbilde fra før av, kan de lettere bli påvirket av presset om å se bra ut.

- Ungdomstiden er en sårbar tid, med mye nytt og mange forandringer. I denne perioden kan det ofte kjennes ut som «alle andre» har fine kropper eller at «ingen andre» plages med kviser og så videre, sier Almås.

Sosiale medier

En av grunnene til det store kroppspresset er alle bildene vi daglig ser på sosiale medier.

- Om man ikke er klar over hvor enkelt det er å endre på bilder før de blir lagt ut, er det ikke rart man blir påvirket, sier Almås.

Uten kjennskap til hvor lett retusjering av bilder gjøres, kan blant annet ungdom ende opp med komplekser for egen kropp og utseende, fordi drømmekroppen er uoppnåelig.

- Kunnskap om hva som er såkalt vanlig er viktig uansett om det gjelder kropp eller sex. Nettopp fordi man ofte tenker at «alle andre» har det, sier Almås.

Snakk om temaet

Hun oppfordrer ungdom til å snakke om slike temaer siden enkelte føler et press til å ha sex fordi de hører historier fra andre, og tror man er den eneste som ikke har hatt det.

- Når man er klar for å ha sex er veldig individuelt, og er ikke noe man burde stresse med.