«Haha, er du jomfru?!»

Ingvild Thorvaldsen Skillingstad, Opp og Fram-redaksjonen 

arkiv

Sexpress blant jenter er det vi hører mest om. Vi får alltid beskjed om å være forsiktige, for guttene kan være veldig påtrengende. Men jeg vil få slutt på denne tankegangen!

Ifølge lege og sexekspert Ken Purvis er gutter flinke til å mobbe og hisse hverandre opp, slik at de sårbare guttene blir mer usikre. I tillegg er det mer «status» om ei jente er jomfru, enn en gutt. Jenter kan ofte bli stemplet som hore eller løs mye enklere enn gutter om de er seksuelt aktive, noe som heller ikke er greit.

Om en gutt er jomfru derimot, virker det som han ikke «får seg noe», men grunnene kan være mange. Gutter kan være like nervøse som jenter når det kommer til sex, men mange tenker egentlig ikke så mye over det.

Presset kan komme fra alle kanter; innenfor vennegjengen, eller i media. Men presset man føler innenfor vennekretsen er nok verst. Det kan være direkte press, som å rett ut spørre om en snart skal ha sex. Eller så kan det være indirekte, hvis en er den eneste som er jomfru i gjengen, og de andre står og snakker om sine erfaringer kan en føle på presset.Jeg er så utrolig lei av at gutter «skal» være så maskuline og at de «skal» ha mer erfaring enn jenter. Dette er noe som irriterer meg veldig, selv om det ikke går så mye ut over meg selv. Å ha slike forventinger om det mannlige kjønnet synes jeg er tåpelig. Alle gutter er ikke like, og da er det rett og slett dumt å tenke at alle er det.

Personlig, har jeg aldri følt så mye på sexpresset, men fått hørt det fra venner, foreldre/tanter og onkler om å bare passe meg. Dette er vel sikket fordi jeg har ubevisst unngått situasjoner som kan føre til press, men får likevel høre at min tur kommer …

Slutt å tro at presset bare er på jenter, for sånn er det faktisk ikke. Jenter må slutte å synes synd på deg selv, og legge skylden på guttene når press oppstår.