- Bare for å få det unnagjort!

Den 16 år gamle jenta følte at noen utenfra presset henne til å ha sex for første gang med kjæresten.

FIKK DET UNNAGJORT: - Det endte med at vi hadde sex for å få det unnagjort. Der og da var det ikke en stor greie å ha sex, forklarer videregåendeeleven. ILLUSTRASJONSFOTO 

arkiv

NAMSOS: Mange ungdommer opplever sexpress blant vennegjengen, i et forhold, eller andre steder. Vi har snakket med en 16 år gammel jente som selv har opplevd sexpress, og har sagt seg enig i å stille opp til intervju angående temaet.

- Jeg tror sexpresset blant unge er ganske stort. Ikke bare når det kommer til å ha sex, men også når det kommer til å ikke være for ung når man har sex. Hvis du er for ung kan du også bli sett på som løs, sier namsosjenta.

Hun legger til at mange tror at hvis man ikke har sex i et forhold kommer kjæresten til å gjøre det slutt.

- Det er ikke så stort fokus på sex i det offentlige, kan 16-åringen fortelle, men mer fokus på det internt i vennegrupper og hos folk man kjenner.

Fører til kroppspress

Ungjenta mener det kan være stor forskjell på jenter og gutter.

- Presset for å holde seg unna sex er større hos jenter enn hos gutter, tror jeg. Hos gutter er det større konkurranse om å ha sex og det er ukult hvis du er jomfru, informerer hun.

Sexpress, kan blant annet føre til kroppspress, mener 16-åringen.

- Guttene har det synet i dag at alle må være helt barbert og alt skal være på stell fra topp til tå, og da er det vanskelig å føle at man er bra nok, mener hun.

- Ingen stor greie

Som mange andre ungdommer har namsosjenta følt sexpress. Hun følte ikke presset om å ha sex innad i forholdet, men følte seg presset av en person utenfra.

- Det endte med at vi hadde sex for å få det unnagjort. Der og da var det ikke en stor greie å ha sex, men hvis forholdet hadde vært mer seriøst ville det ha vært en større greie, fordi sex er en viktig del av et forhold, forklarer videregåendeeleven.

Sex er en stor del av et forhold, mener namsosjenta, og derfor synes hun det er viktig å snakke om sex med partneren sin.

- En skal tross alt blottlegge seg totalt og da er det viktig at man føler trygghet rundt partneren, informerer hun.

Redusere sexpress

Sexpress tror ungdommen kommer av at mange tror det er mer modent og voksent å ha sex når man er i et forhold.

- For å redusere sexpress må man være mer åpen om temaet, mener hun.