Nordtrønderne mest engasjert i debatten og mest skeptisk til et samlet Trøndelag

– Styrker kravet om folkeavstemning

De fleste høringsuttalelsene i Nord-Trøndelag ber om folkeavstemning. Nå mener Senterpartiet at Arbeiderpartiet må senke skuldrene og lytte til grasrota. Stein Nervik

TAR NY SATS: Senterpartiets Tomas Iver Hallem er en del av mindretallet i fylkestinget, men har ikke gitt opp håpet om at folket i Nord-Trøndelag skal få si sin mening om fylkessammenslåing i en folkeavstemning. 

arkiv

HELL: – Dette er nok en undersøkelse som viser at ja- og nei-siden nærmer seg. Nå må den politiske ledelsen senke skuldrene og la folket si sin mening. Denne dagen har styrket kravet om folkeavstemning som er det eneste som kan gi beslutning om sammenslåing av fylkene legitimitet.

Det sier Senterpartiets gruppeleder i Nord-Trøndelag. I går ble han sammen med resten av fylkestingspolitikerne i trøndelagsfylkene presentert for to nye undersøkelser om Trøndelagsutredninga.


 • LES OGSÅ:

  Tror ikke større fylkeskommune blir bedre

  Innbyggerne i trøndelagsfylkene har liten tro på at et samlet Trøndelag vil være bedre enn dagens to fylker. Men et flertall er likevel positive til at fylkene slås sammen.   
 • LES OGSÅ:

  Halvparten sier nei

  Halvparten av namdalingene sier nei til ei sammenslåing av Nord- og Sør-Trøndelag. Størst er motstanden i Indre Namdal.

Kun to sørtrøndere


NAs meningsmåling og Opinions innbyggerundersøkelse. I tillegg fikk politikerne en gjennomgang av høringsuttalelsene som har kommet inn.

Det man kan dra ut av alle tre er: debatten om et samlet Trøndelag skaper et helt annet engasjement i Nord-Trøndelag enn hos naboen i sør.

Kun to privatpersoner i Sør-Trøndelag benyttet seg av muligheten til å si sin mening i høringsrunden.


Engasjerte nordtrøndere


I nord sa hele 111 personer sin mening. I tillegg har mer enn 400 sendt inn postkortene til aksjonen «Ja til folkeavstemming». Samme aksjonsgruppe har sendt inn mer enn 9.000 underskrifter med samme krav.

Tendensen i Opinion innbyggerundersøkelse peker i samme retning, mener Hallem. Forskjellene i denne undersøkelsen er ikke like markante, men tendensen er klar: Folk i Nord-Trøndelag er jevnt over mindre positive fylkessammenslåing enn innbyggerne i Sør-Trøndelag.


Ser ikke motargumenter


– Fylkesrådet og det politiske flertallet bør ta disse signalene innover seg. Ideelt sett bør vi vente til Stortinget har avgjort hvilke nye oppgaver et samlet Trøndelag kan få og så la folket avgjøre, sier Hallem.

Han fikk i debatten støtte fra Frp, SV, Miljøpartiet De Grønne (MDG), Rødt og Pensjonistpartiet (PP).

– Jeg har vondt for å se argumenter mot folkeavstemning. Når heller ikke regjeringen vil gi oss nye oppgaver, kan vi roe ned og spørre folket om råd, sa MDGs Jan Bojer Vindheim fra Sør-Trøndelag.


– Ungdommen ikke hørt


– Innbyggerundersøkelsen er latterlig. Jeg er egentlig mot fylkeskommunen, men har sympati med de i Nord-Trøndelag som kjemper for folkeavstemning. sa sørtrønderen Svein Otto Nielsen (PP) som pekte på at mer enn 400.000 mennesker ikke ble hørt i undersøkelsen.

– Og ungdommens interesser er ikke ivaretatt. Nei, la det bli folkeavstemning, la han til.

Men Arbeiderpartiet er så langt ikke til å rokke i sitt syn. Der mener man fortsatt at Fylkestinget skal ta en endelig beslutning allerede neste måned.

– Vi vil ikke gå inn for folkeavstemning. Jeg mener innbyggerundersøkelsen og de prosessene som er kjørt viser at det ikke er behov. Det er dessuten ikke noe alternativ til å slå sammen fylkene, sier Aps gruppeleder Jan Inge Kaspersen.