Ni måneder å vente på UDI-intervju for syriske Shadi

Flyktet fra soldatdød i Assads armé

Shadi Moustafa (22) er en av 24.000 flykninger som ennå ikke har vært i intervju med UDI. Ifølge UDI må han og de andre andre asylsøkerne belage seg på lang ventetid.

TRIVES: Shadi Moustafa (22) trives allerede godt i Norge, og sier han blitt godt mottatt.FOTO: BJØRN TORE NESS 

arkiv

NAMSOS: Av de 24.000 asylsøkerne, er 9.000 av de fra Syria.

«Vi holder på å ansette flere saksbehandlere. Fordi mange søkte om beskyttelse i fjor, vil ventetiden likevel bli lang. Vi anslår at du nå kan vente opp til ni måneder fra du søkte, før du blir kalt inn til intervju. Det er også noen som må vente lenger» står det på Utlendingsdirektoratets hjemmesider.

En av de 9.000 syriske flykningene er Shadi Moustafa. Da han ble kalt inn til Assads armé, pakket han sammen og flyktet. Nå bor han på mottaket Brunosten i Namsos, mens han venter på UDI.

– Jeg har to kompiser som døde etter en og to måneder i armeen. Går man inn dit, er ikke sjansene store for å overleve, sier Shadi.

I september i fjor forlot han Syria.

– Først dro jeg til Libanon, også tok jeg fly til Tyrkia.

Turen fra Tyrkia til Hellas ble en dyr affære for den unge syreren.

– Vi gikk sammen flere flykninger, og kjøpte en gummibåt som vi flyktet over grensa med. Vi var cirka 60 personer i båten, og den var relativt liten. Vi måtte betale rundt 1.000 dollar hver for transportmiddelet.

Shadi var aldri redd da han dro sjøvegen mellom Hellas og Tyrkia.

– Nei, jeg er veldig god til å svømme. Men mange av dem som jeg satt sammen med i båten kunne ikke svømme. Det er jo en del liv som har gått tapt på det havstykket, sier han.

Fra Hellas til Norge benyttet han flere typer framkomstmidler.

– Jeg brukte både sykkel, buss og tog. Jeg gikk også en del. Reisen fra Hellas til Norge tok cirka 15 dager.


Godt liv i Syria


Etter å ha tilbragt noen dager i Oslo, ble han flyttet til asylmottaket Savalen på Tynset. Der bodde han i fire måneder, før han ble flyttet til Namsos.

– Av oss som spleiste på båten valgte noen å dra til Tyskland, og noen Østerrike. Selv er jeg glad jeg valgte Norge.

– Hvordan levde du i Syria?

– Det var ei veldig, veldig god tid før krigen startet. Vi levde i fred. Jeg studerte økonomi på universitetet, og hadde en jobb ved siden av, sier han.

Shadi trives allerede godt i Norge, og sier han blitt godt mottatt.

– Nordmenn er veldig vennlige, og de fleste er gode i engelsk. Hvis det er mulig har jeg lyst til å studere her. Jeg får vente å se, sier han.

22-åringen kommer fra Latakia, som er en av de to byene i Syria som fremdeles er trygge. Familien hans er fortsatt i byen.

– Heldigvis er Latakia en av to byer som er trygge i Syria, enn så lenge. Så lenge jeg vet at familien min har det bra, er ikke avstanden så ille, sier Shadi.

Får Shadi nei fra UDI må han tilbake til Syria, og mest sannsynlig inn i armeen.


Vil studere og jobbe


– Hva ønsker du med framtida?

– Jeg har lyst til å bosette meg i Norge. Studere og senere jobbe her, sier han.

John Lado er leder på asylmottaket i Namsos, og han kan fortelle at asylsøkere ofte må vente over ett år for å bli intervjuet av UDI.

– Det er svært vanlig at en slik prosess tar 14 til 18 måneder, sier Lado.

– Hva synes du om den lange ventetida?

– Jeg har forståelse for hvorfor ting tar tid. UDI kan ikke bare løpe ut på gata for å hente flere saksbehandlere, sier han.

– Hva synes asylsøkerne?

– Det er veldig individuelt. Noen tar det helt med ro, mens for andre blir det noen fryktelig lange måneder, sier Lado.

Shadi Moustafa er én av 210 flykninger på Brunosten. Lado har ingen statistikk tilgjengelig, men går ut i fra at cirka halvparten av flykningene blir sendt tilbake til heimlandet.

– De som får ja fra UDI bosetter seg ofte i Namsos, eller andre steder i Trøndelag. Og så vil jeg tro at rundt regnet halvparten av flykningene blir sendt tilbake, uten at jeg har noe tall på det, sier han.

Flykningekrisen som slo ut for fullt i 2015, har ikke rammet asylmottaket i Namsos nevneverdig.

– 2015 var et ganske rolig år for oss. Det har kommet så mange nye etableringer, der flykninger har fått plass. Det har ført til et rolig år for oss, sier Lado.


Skal bosette 53


I 2015 bosatte Namsos kommune 48 flyktninger, pluss 14 familiegjenforente.

I februar vedtok kommunestyret at Namsos skal bosette 53 flykninger i 2016. I 2014 bosatte kommunen 40 flykninger. Kommunen kommer først på banen etter asylsøkere har fått et eventuelt ja.

– Flykninger er ikke kommunens ansvar før de har fått et ja fra UDI, sier leder i flykningetjenesten i Namsos, Terje Dyngen.