Øvelse Cold Response 2016

Panserstyrker forsvarer Bangsund

De som kjørte langs Fv 17 mellom Namdalseid og Namsos onsdag morgen kunne ikke unngå å se at øvelse Cold response nå er i full gang.

FORSVAR: Panserstyrker på plass for å forsvare Bangsund og Namsos under øvelse Cold Response. FOTO: BJØRN TORE NESS 

ANGRIPERNE: 4.000 soldater og kjøretøyer er på veg nordover for å angripe. FOTO: BJØRN TORE NESS 

LANDGANG: Natt til torsdag og i morgentimene torsdag vil styrker gå i land ved Namsos. På bildet ser vi en Stridsbåt 90 ved Namsos. 

arkiv

NAMSOS: Onsdag morgen gikk en bakkestyrke på anslagsvis 4.000 mann nordover for å angripe Norlandia da feltmanøveren av øvelse Cold Respons rullet i gang. Øvelsen er et krigspill med utgangspunkt i artikkel 5 i Nato-traktaten; et angrep på et medlemsland er et angrep på hele alliansen.


Panserforsvar


Fra Namdalseid til Bangsund/Klinga er panserstyrker utplassert for å sikre innfarten mot Namsos, mens i den andre enden i området Sprova-Namdalseid rykket de angripende styrkene framover langs Fv 17 i morgentimene.

– Det som gjør det litt vanskelig å si nøyaktig hvor ting vil foregå til enhver tid er faktisk en del av øvelsen, og det er ikke sikkert at det vil skje så mye det første døgnet opplyser mannskap ved pressesenteret.

De oppfordrer folk til å være litt ekstra oppmerksomme og beregne god tid hvis de har tenkt seg fra Namsos til Steinkjer det neste døgnet.

Det er ventet at aktiviteten vil gradvis flytte seg vekk fra hovedvegene og ut i terrenget i retning mot Grong i løpet av de nærmeste dagene.

I tillegg til dem som er godt synlig er det både rekognoseringsstyrker og andre ute i terrenget, slik at det kan godt hende du treffer på soldater i uniform om du legger ut på skitur.


Hvem er hvem?


Hvis du er interessert i følge med på hvem som befinner seg hvor til enhver tid, og hvordan krigsspillet utvikler seg er det greit å vite hvordan de er merket.

Kjøretøy og soldater med rødt kryss eller røde bånd på er namdalinger eller naturaliserte namdalinger som forsvarer landet Norlandia.

De uten fargemerking kommer fra Innherred og er de angripende styrkene fra landet Gothia.

Og ser du folk eller biler med hvite kryss eller markeringer er de nøytrale, det kan være alt fra stridsdommere til folk som har ulike oppgaver tilknyttet øvelsen, men som ikke deltar i krigsspillet.

I løpet av onsdag kveld, utover natta og i morgentimene torsdag vil angripende styrker fra sør foreta en eller flere landgangsmanøvere.

Det vil bli ilandsetting av styrker i Vemundvik-området, uten at det er angitt nøyaktig hvor det skal foregå.

– Folk vil oppleve og kunne følge med på betydelig aktivitet på sjøen og i fjordene ved Namsos de nærmeste timene fram til utpå dagen torsdag, opplyser pressetjenesten.


Skader og klager


Forsvaret er svært opptatt av at øvelsen skal foregå med minimale skader på eiendom og terreng, men med 15.000 soldater og 1.000 kjøretøy i sving er ikke skader til å unngå.

– Vi oppfordrer folk om å melde skader direkte til oss på vår døgnåpne telefon på nummer 400 33 569. Dette nummeret kan også brukes om noen har noe de vil klage på med tanke på øvelsen, informerer presse- og publikumstjenesten for øvelsen.