Grillet vaktel med padrones

SMAK: Chorizo og aprikoser setter fart på smaksløkene. 

arkiv

Ingredienser (4 personer)

2 vaktler

10 cm sterk chorizopølse

0,5 dl olivenolje

4 fedd hvitløk

8 tørkede aprikoser

1 kvast rosmarin

12 padrones

2 vårløk

2 ss sherryeddik

Flaksalt og nymalt svart pepper


Utbeining og grilling av vaktel: Når du skal beine ut fugler og grille hele som et flak, må du ha en spiss, skarp kniv og litt tålmodighet. Begynn med å legge hele vaktelen med brystene ned mot fjøla. Lag et langsgående snitt i skinnet midt på ryggen. Løft opp skinnet og la kniven følge ryggen og ned til ribbeina litt etter litt. Når du kommer til lårkula, stikker du kniven inn i leddet og vrir. Nå løsner begge lårene. Brystskroget skjæres ut ved å lage små snitt langs brystbeinet innover mot midten av fuglen på begge sider. Løfter du litt i skroget, blir det litt enklere å se hvor du skjærer. Det er en fordel om du ikke skjærer hull på skinnet når du kommer til tuppen av brystbeinet og skal løsne det. Snitt ut lårbeinet i overlåret. Beinet i klubba kan bare sitte. Skjær også av de to ytterste leddene i vingen.

Ønsker du ikke å beine ut som beskrevet over, kan det løses ved å rett og slett dele fuglen i to og grille den på beinet, eller beine den ut som vanlig med to bryst og to lår.

Salte og pepre vaktelen. Gni på litt olje og grill den med skinnsida ned til den har fått ei skikkelig grillskorpe og smak. Snu den og gi den litt varme på kjøtt- sida også. Du trenger ikke gjennomsteke vaktel slik som kylling, men rå bør den ikke være.

Chorizo- og aprikoschunk: Ta av skinnet på chorizoen. Del den i to på langs og kutt den opp i rustikke biter på rundt 1 cm. Varm en kjele med olivenolje og stek hele hvitløksfedd og chorizopølse godt. Skru ned varmen litt, ha i vårløk, rosmarin og aprikos. Fres i 20 sekunder. Hell på sherryeddik, rør rundt noen ganger, og hell hele innholdet i kjelen oppå den grillede vaktelen. Padrones danderes rundt.

Padrones: Varm stekepanna godt. Ha i litt olivenolje og padrones. Stek på høy varme slik at skallet får litt farge. Dryss over godt med flaksalt. Det eneste du ikke spiser, er stilken.