Kommunen betaler for aktivitet

Ordfører Bente Estil og Lierne kommune vil ha innbyggerne i form. Derfor spytter kommunen penger inn i idrettslagskassa for å bidra til fysisk aktivitet.

GJENSIDIG NYTTE: Lierne kommune og Lierne IL har underskrevet en samarbeidsavtale som skal bidra til idrettsaktivitet i kommunen. Dette er en avtale som både idrettslagsleder Patrik Lundgren og ordfører Bente Estil er meget godt fornøyd med. FOTO: BJØRN TORE NESS 

IVRIGE UNGE LØPERE: Det er stor aktivitet i Lierne-idretten, noe disse deltakerne i karusellrennet i Nordli torsdag kveld bidrar til. Foran fra venstre: Henning Blomdahl, Martine Gjertsås, Fredrik Lundgren, Isa Gjertsås Larsen, Odd Johan Sundvik, Elias Blomdahl, Esayas Aregay, Peder Aron Støbakk og Saba Aregay. Bak fra venstre: Emma Sofie Tangen, Lisa Kristine Odelberg, Sanna Kristina Totsås, Ronja Aamo, Andreas Elvseth og Are Estil Brissach. FOTO: BJØRN TORE NESS 

GIR PENGER: Disse jentene representerer Lierne i NM i volleyballi helga. Den deltakelsen gir penger i kassa til Lierne IL – fra Lierne kommune. FOTO: TURID SOLUM GJERTSÅS 

arkiv

NORDLI: Torsdag ettermiddag satte 11 jenter seg i buss på veg til Sandane på Vestlandet for å representere Lierne i NM volleyball. En deltakelse som koster penger for idrettslaget – men som samtidig gir klubben 5.000 kroner i tilskudd fra kommunen som en del av en sponsoravtale.

Samme kveld var det karusellrenn ved Liernehallen. Et arrangement som er en av gjenytelsene som idrettslaget må bidra til i samarbeidsavtalen med Lierne kommune.

– Det vi ser her er folkehelse. Men en særdeles viktig del av folkehelse. Rennet er en ting, men se hva som skjer her etter rennet. Unge og voksne sitter sammen og prater og slapper av. I hverdagen går vi ikke på besøk til hverandre lenger. Derfor er det viktig å ha slike møtesteder som dette. Det synes vi som kommune er verdifullt. Når det samtidig bidrar til bedre folkehelse, så er det et stort pluss, sier Bente Estil.

Aktiviteter og resultater

Denne kvelden var det som ordfører hun var til stede. For sammen med påtroppende idrettslagsleder Patrik Lundgren skrev hun under en treårsavtale, der idrettslaget forplikter seg til å skape aktivitet for å fremme folkehelse, og der kommunen forplikter seg til å betale noen tusenlapper når libyggen viser seg fram på flere arenaer.

For eksempel:

  • NM-deltakelse som lag gir 5.000 kroner.
  • Deltakelse i kretsserier i lagidretter gir 3.000 per lag og 4.000 per seniorlag.

– Den største endringa i forhold til tidligere avtaler er at det legges mer vekt på aktiviteter enn resultater. Fokus på folkehelse er viktigere og viktigere, sier Lundgren.

Men avtalen forplikter kommunen til å betale noen kroner også når utøvere presterer. Det være seg som lag eller individuelt. For i avtalen går det fram at hvis libygg henter NM-medaljer, KM-medaljer, eller hevder seg i seriespill eller NM-sluttspill, så må Estil & co. punge ut.

– Når kontrakten forteller at deltakelse i seniorserien i lagidrett gir nesten like mye penger som en VM- eller OL-medalje, viser jo det nettopp hvor stor vekt det legges på folkehelse og aktivitet, sier Lundgren.

Forutsigbarhet

Han priser avtalen med kommunen.

– Det er en avtale vi er fornøyd med. I og med at det ligger et grunnbeløp i potten på 50.000 kroner per år, så gir det oss forutsigbarhet. Og flere av punktene i avtalen som er aktivitetsbasert, vet vi vil gi oss penger. Som deltakelse i kretsseriene i fotball og regionserien i volleyball. Så selv om ingen skulle prestere på nivå som gir resultatbonus, er vi likevel sikret en god pengesum i bunn, sier han,

Samtidig forplikter idrettslaget seg til å legge til rette for aktiviteter i et folkehelseperspektiv året rundt, og det samme med å informere nye innbyggere, spesielt flyktninger, om hvilke trimtilbud det er i området.

– Det er en verdifull avtale for oss, slår Lundgren fast.

Den nye avtalen som gjelder for tre år, baserer seg i hovedtrekk på en avtale som var gjeldende også i 2015. Den ga idrettslaget et tilskudd fra kommunen på 134.000 kroner.

Idrettslaget forplikter seg også til å selge reklame i idrettshallen.

– Inntektene vi får fra dette salget bidrar til at vi kan gi tilbud om gratis halleie til idretten i Lierne, sier Bente Estil.