Valgte yrke da de bare var noen år gamle

Vil jobbe i skyene

– Dette var en kjempedag. Det eneste som kunne toppet det, var om vi hadde fått en helikoptertur.

BARE NESTEN: 15-åringene Nikolas Øivind Smalås (til venstre) og Peder Bergli fikk se og ta på helikoptrene. Om få år er målet å fly hvert sitt. 

Uten KJEDE: Ordfører Stian Brekkvassmo byttet ut kjede og dro på seg HV-uniformen da han inviterte kommunens ungdommer til den midlertidige flyplassen. 

arkiv

NAMSSKOGAN: Mens de fleste på ungdomstrinnet fortsatt lurer på hva de skal bli, har 15-åringene Nikolas og Peder visst det nesten siden de ble født. Etter nærkontakt med drømmen og inspirasjon fra ordføreren – er de enda sikrere på at de har valgt rett.

– Dette var en kjempedag!

Her kunne vi latet som at niendeklassingene Nikolas Øyvind Smalås og Peder Berli sa det i kor. Men det gjorde de ikke. De sa bare nøyaktig det samme når NA spurte hvordan skoledagen hadde vært.

At de svarer det samme er imidlertid ikke overraskende. Begg har samme drøm: å bli helikopterpilot. Og de har gått rundt med den drømmen omtrent like lenge.

– Jeg har flydd helikopter én gang. Det var da jeg var fire år og vi bodde i Fauske. Det var nok da jeg bestemte meg, forteller Nikolas.

– Jeg husker jeg hadde bestemt meg lenge før jeg begynte på skolen, sier Peder som også har flydd helikopter én gang.

I går var de begge nære ved å få sin andre tur, men det ble med en kikk da ordfører Stian Brekkvassmo inviterte ungdomsskoleeleven i Namsskogan inn på den midlertidige flyplassen det svenske forsvaret har anlagt på industriområdet i Bjørhusdal.

Mer enn ett helikopter...

Bakgrunnen for ordførerens invitasjon er at han siden han ble ordfører har fått en liaison-rolle i Heimevernet. Under Cold Response har hans oppgave derfor vært å informere og markedsføre Forsvarets aktiviteter.

Fredag startet derfor skoledagen med at ordføreren kort fortalte om sine erfaringer fra forsvaret og senere HV. Før de dro til flyplassen i kommunen for å «se på helikopter».

Det de fikk var en over to timers omvisning og innføring i hva man kan jobbe med i forsvaret. 70 svenske militære er stasjonert i Bjørhusdal under øvelsen. De har 30 forskjellige yrker. Her møtte vi blant annet brannfolk, sykepleiere, ingeniører, soldater og mekanikere.

– Vi kom hit for å se på et helikopter. Og så fikk vi et fantastisk opplegg. Og selv om vi nå fryser så skal dere ha en stor takk for at dere stilte opp på en dags varsel, sa HV-offiser Brekkvassmo før elevene vendte tilbake til skolen.

– Det er vi som skal takke. Lokalsamfunnet har stilt opp med dette området hvor vi kan bygge opp en liten flyplass, svarte major Tomas Huhtsaari.

– Ikke vær redd

– Og da skulle det bare mangle at vi ikke tok oss tid til å tid til å vise fram og fortelle hva vi gjør her, fortsatte han.

Tilbake på skolen stakk Brekkvassmo hodet inn i en 4.-klasse for kort å fortelle hvorfor det er så mye militær i bygda.

– Budskapet mitt er at dere ikke må være redd, sa han.

Men ungene spurte så mye om våpen, krig og fred at Brekkvassmo, som hadde sittet hele natta på vakt til slutt bare måtte si:

– Beklager altså, men nå må jeg faktisk bare gå.