Kjære tenåringer, dere er bra nok som dere er

arkiv

Ukeslutt

Tone Aftret,
journalist


I høst har tv-serien «Sykt perfekt» gått på TV 2, og som mamma til en tenåring synes jeg det har vært riktig og viktig at vi har sett disse programmene ilag. For min del har det vært skremmende å høre alle vitnesbyrdene fra unge jenter om hvor mislykket de føler seg, og hvordan de strever for å være perfekte. Men hva er perfekt? Er det perfekt å se ut som enkelte rosabloggere med silikon i puppene, vippe extentions og operert nese?

Mitt budskap er: Kjære tenåringer, dere er gode nok som dere er. Det er ikke nødvendig å se ut som ei overstæsja Barbiedokke. Det er ikke nødvendig å ha svære pupper og sprett- rumpe for å være fin. Du må ikke ha langt, tykt hår, rett nese, laaange vipper og løse negler. Og du må ikke bruke hele dagen på å se deg i speilet og «ordne deg» før du skal ut. Hva slags kroppsideal er vi i ferd med å lage oss – der både unge og litt mer voksne poserer med trutmunn, et forførerisk blikk, dype utringninger, sprettrumpe og tatoveringer? Er det perfekt – eller kanskje det er sykt?

Så har vi prestasjonsjaget, det som driver tenåringene til å være flink i så vel musikk som matematikk, norsk og gym. Og som gjør at de trener og trener for å bli best. Ikke noe galt i å være skoleflink, absolutt ikke, men jeg blir skremt når jeg hører at elever på ungdoms- skolen griner fordi de fikk en femmer og ikke en sekser på prøven. Du må ikke være flink i alle fag, de færreste av oss er flinke i alt. Det er realiteten, kjære tenåringer. Gjør du ditt beste, så er det bra nok for oss som er foreldre også. Det bør det i alle fall være.

Svensken Stig Johansson er kjent for et sitat som kan gi noen hver et og annet å tenke på. Hør hva han sier: «Alle disse dagene som kom og gikk, ikke visste jeg at det var livet». Så hva betyr det? Jo, det betyr at du skal gripe dagen, lære deg å sette pris på de små øyeblikkene av hverdagslykke – som at dagen er ren og ubrukt, sola skinner, du våkner uthvilt og er full av energi. Det er at du har en fin samtale med venninna di som endte i en god klem, at du fikk igjen en prøve på skolen som du ble fornøyd med. At familien hadde en hyggelig stund ved middagsbordet med god mat og prat, at du er frisk og normalt utrustet.

Det er det som er lykke, kjære tenåring. Å klare seg greit i det du holder på med, være fornøyd med den du er og ha et godt forhold til dem som betyr noe for deg. Det er ikke noen lett oppgave, og de fleste feiler hver dag, men av og til får vi påminnelser om at det som virkelig er viktig i livet er så mye mer enn hvordan du tar deg ut og presterer. Og, bare for å ha sagt det: Livet er ingen sammenhengende dans på en rosa sky av lykke. Ikke for noen.