Politimann vedtok bot etter å ha skutt kollega i leggen

Politimannen som skjøt en kvinnelig kollega i leggen ved et uhell har vedtatt et forelegg på 12.000 kroner i bot.

Stengt: Lensmannskontoret i Namsos ble stengt resten av fredagen som følge av hendelsen. Foto: Bjørn Tore Ness 

arkiv

Det skriver VG, som har fått tilgang på forelegget fra Spesialenheten

Vådeskuddet gikk av inne på lensmannskontoret i Namsos og Fosnes i Namsos den 20. november i fjor. Politimannen har nå fått et forelegg av Spesialenheten for politisaker, med en bot på 12 000 kroner. Han har vedtatt forelegget.

Politimannen skulle demonstrere noe for sin kvinnelige kollega, og stakk fingeren ned i pistolhylsteret hun bar på låret. Da han skulle trekke hånden tilbake kom han borti avtrekkeren, og et skudd gikk av. Kula traff kvinnen i leggen. 

«Han hadde på forhånd ikke forvisset seg om at pistolen var uladet» heter det i forelegget som VG har fått tilgang på.

Politimannen skulle ifølge Spesialenhetens egne beskrivelser av episoden «vise eller prøve noe på hennes tjenestepistol mens den var i hylstret som hun bar på hoften. Han stilte seg bak henne og det neste hun husker er at det sa "pang" og at hun lå på gulvet og hadde "virkelig vondt" i høyre leggen,» står det i vedtaket.

Skuddet traff den kvinnelige politibetjenten under høyre kne. Kula gikk gjennom vevet uten å treffe ben, og gikk ut av leggen 20 cm lenger ned. Ifølge Ortopedisk avdeling ved St. Olavs Hospital fikk hun konstatert nerveskader i leggen.

VG skriver at ifølge Trøndelag politidistrikt er hun fremdeles delvis sykemeldt og i rehabilitering. Det er for tidlig og si om hun får varige mên av betydning.

Kollegaen som avfyrte vådeskuddet er i jobb, men ikke operativt.

Politimannen er siktet for brudd på straffeloven § 188, «For å ha behandlet et skytevåpen på en uforsiktig måte som var egnet til å volde fare for andres liv eller helse.»

Spesialenheten som har etterforsket hendelsen mener at skuddet «ikke bare var til fare, men faktisk førte til en relativt alvorlig skade.»

Politimester Nils Kristian Moe i Trøndelag politidistrikt vil ikke kommentere vådeskuddet i detalj til VG, men sier de vil gjøre interne vurderinger på hvilke konsekvenser vådeskuddet vil få for arbeidsforholdet til politimannen.